sreda, 15. 5. 2019

Vrečkomat ostaja vse do septembra

V okviru akcije Za lepšo Ljubljano smo na osrednji tržnici postavili vrečkomat, na katerem so si lahko kupci brezplačno vzeli biorazgradljivo vrečko. Predstavljamo tudi Priročnik za izdelavo vrečk iz trajnostnih materialov.

V enem mesecu brezplačno razdelili kar 9.000 biorazgradljivih vrečk

Ker je bilo navdušenje nad vrečkomatom, tako s strani meščank in meščanov kot s strani najemnikov stojnic, zares veliko, ga nismo umaknili v 30 dneh, kot sprva predvideno.
Vrečkomat smo polnili 3 - 4 krat dnevno. Te so takoj po polnitvi zelo hitro pošle, saj so tako meščani kot najemniki vrečke iz vrečkomata masovno  jemali. 

IMG 4587
"Pridejo in želijo, da jim naložim sadje v vrečko, ki so si jo vzeli na vrečkomatu. Žal pa je tudi tako, da si nekateri precej nekulturno iz vrečkomata v svoje torbe naložijo ogromne količine vrečk in jih nato ne uporabijo za nakup na tržnici," je povedal Mirza, eden izmed najemnikov na osrednji tržnici.

Priročnik za izdelavo vrečk iz trajnostnih materialov

Na ljubljanskih osnovnih šolah ter v mladinskih centrih Mladih zmajev smo v sklopu dolgoročne kampanje proti plastičnim vrečkam skupaj s kulturno-ekološkim društvom Smetumet organizirali delavnice izdelave trajnostnih vrečk. Vrečke najrazličnejših materialov in oblik smo, skupaj z navodili za izdelavo, razstavili v sklopu tradicionalno spomladanske akcije Za lepšo Ljubljano.

Navodila za izdelavo dveh izmed njih najdete tudi v Priročniku za izdelavo vrečk iz trajnostnih materialov. 

Veselo ustvarjanje in čim več okolju prijaznih nakupov vam želimo!

Nisem večna, sem pa zato manj tečna. Sem biološko razgradljiva vrečka.

Kampanjo "Nisem večna, sem pa zato manj tečna. Sem biološko razgradljiva vrečka." smo zasnovali leta 2016 v okviru naziva Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, z njo pa osveščamo o škodljivem vplivu plastičnih vrečk na okolje – te za razgradnjo v naravi potrebujejo kar do 100 let. Biološko razgradljive vrečke pa skupaj z vsebino razpadejo v kompost, ki je osnova za rast novih rastlin, s tem pa se zaključi naravni ciklus, kar pomeni, da ne predstavljajo dodatne obremenitve za okolje.

V sklopu kampanje smo pripravili tudi ozaveščevalne filmčke.

Preberite tudi: