Proti plastičnim vrečkam v Ljubljani

Proti plastičnim vrečkam v Ljubljani

V Mestni občini Ljubljana si prizadevamo za zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk, ki jih v največji meri obremenjujejo prav plastični odpadki, zato predstavljamo sodelovanje Mestne občine Ljubljana s trgovci in gostinci v ljubljanskem mestnem središču. Mnogi od njih že ponujajo papirne nakupovalne vrečke, kar cenimo in podpiramo, zato k enakemu ravnanju spodbujamo tudi tiste, ki tega doslej še niso naredili.

Trgovce in gostince v mestnem središču smo pozvali, da namesto plastičnih, svojim kupcem oz. gostom ponudijo zgolj papirne ali biorazgradljive nakupovalne vrečke. Doslej se nam je pridružilo več kot 60 trgovcev in gostincev, ki jih predstavljamo na tej podstrani, in so že ali bodo v kratkem prejeli tudi posebno nalepko, s katero kupcem sporočajo, da plastičnih vrečk ne uporabljajo.

 

Kot je namreč pokazala leta 2017 izvedena javnomnenjska raziskava, Ljubljančanke in Ljubljančani v veliki meri (kar 86 odstotkov) podpirajo uvedbo biološko razgradljivih vrečk. Ne gre prezreti dejstva, da po ocenah Evropske komisije vsak prebivalec Slovenije letno porabi 466 vrečk za enkratno uporabo, kar predstavlja veliko obremenitev za okolje.

 

V Mestni občini Ljubljana smo skupaj z javnima podjetjema Ljubljanska parkirišča in tržnice ter VOKA SNAGA v sklopu celoletnega programa zelene prestolnice Evrope v letu 2016 zasnovali kampanjo proti plastičnim vrečkam s sloganom »Nisem večna, sem pa zato manj tečna. Sem biološko razgradljiva vrečka.«

Priročnik za izdelavo vrečk iz trajnostnih materialov

Na ljubljanskih osnovnih šolah ter v mladinskih centrih Mladih zmajev smo v sklopu dolgoročne kampanje proti plastičnim vrečkam skupaj s kulturno-ekološkim društvom Smetumet organizirali delavnice izdelave trajnostnih vrečk. Vrečke najrazličnejših materialov in oblik smo, skupaj z navodili za izdelavo, razstavili v sklopu tradicionalno spomladanske akcije Za lepšo Ljubljano.

Navodila za izdelavo dveh izmed njih najdete tudi v Priročniku za izdelavo vrečk iz trajnostnih materialov. 

Veselo ustvarjanje in čim več okolju prijaznih nakupov vam želimo!

Postavitev vrečkomata na osrednji ljubljanski tržnici

V okviru akcije Za lepšo Ljubljano smo leta 2019 nadaljevali z aktivnostmi družbeno odgovorne akcije Nisem večna, sem pa zato manj tečna., s katero opozarjamo na pretirano uporabo plastičnih vrečk. Na osrednji tržnici smo postavili vrečkomat, na katerem si lahko kupci brezplačno vzamejo biorazgradljivo vrečko.

Veseli nas, da se kupci vse bolj zavedajo negativnih učinkov plastičnih vrečk na okolje in da se po nakupih odpravijo z vrečkami za večkratno uporabo oziroma z drugimi okolju prijaznimi vrstami embalaže (biološko razgradljive ali papirne vrečke, torbe, cekarji…). Še vedno pa se zgodi, da vrečke nimajo pri sebi, zato smo postavili vrečkomat, na katerem si lahko brezplačno vzamejo biorazgradljive vrečke. Pri nakupu se tako izognejo ponujeni plastični vrečki ter nakupujejo z mislijo na okolje. Medtem ko plastične vrečke za razgradnjo v naravi potrebujejo kar do 100 let, biološko razgradljive vrečke skupaj z vsebino razpadejo v kompost, ki je osnova za rast novih rastlin, s tem pa se zaključi naravni ciklus, kar pomeni, da ne predstavljajo dodatne obremenitve za okolje.

Vrečke, nameščene v vrečkomatu, so primerne za shranjevanje živil (potrdilo Bioplast GF 106/02), imajo certifikat SEEDLING 7P2029, ki potrjuje, da lahko vrečke odlagamo na kompost, ter certifikat VINCOTTE S396 / OK COMPOST HOME, ki pomeni, da vrečko lahko odvržemo na domači kompost.

IMG 4586