ponedeljek, 23. 3. 2020

Vrtičkarji, pred setvijo preverite temperaturo zemlje

Ker vemo, da skrbite za svoje vrtove in pridelke tudi v času epidemije, vam tudi v teh dneh posredujemo nasvete, ki jih je pripravila strokovnjakinja Marjana Kajzer Nagode ( ISA ZNANJE).

Prejšnji teden so nas topli dnevi zvabili na vrtičke in naši zimski načrti se bodo počasi začeli uresničevati. 

Preden pa se lotimo setve in sajenja preverimo, kakšna je temperatura zemlje. Prenizke temperature zemlje podaljšajo čas kaljenja semena, pri daljšem »čakanju« semena v zemlji pa je tudi večja verjetnost, da seme propade in ne vzkali.

Kako spremljamo temperaturo tal?

Na spletnih straneh Agencije RS za okolje so v rubriki Agrometeorološke spremenljivke v tekočem letu zbrani podatki o temperaturi in stanju tal na globini 5 in 10 cm. Na desnem robu so zbrane temperaturne meritve preteklih dni, tako da lahko spremljate, kaj se dogaja. Tako je na primer temperatura tal na globini 10 cm, v soboto, 21. marca v Ljubljani dosegla že 9.2°C, po ohladitvi pa je v nedeljo, 23. marca padla na 5.9°C.

S setvijo še počakajmo

Ker tudi v prihodnjih dneh ne kaže na otoplitev, morda bo padla celo kakšna snežinka, s setvijo raje počakajmo. Vsi neučakani pa lahko posejejo bob, ki je znan po tem, da ga hladna tla ne motijo in se v zemlji dobro počuti že pri 5°C.

--- 

Vrtičkanje v času koronavirusa

Vse vrtičkarje prosimo, naj dosledno spoštujejo navodila glede druženja na javnih površinah, saj ta veljajo tudi za vrtičke.

Prosimo vas, da se zadržujete izključno na svojih vrtičkih in se izogibate druženjem v skupinah. Po opravljenem delu na vrtičku pa se po nepotrebnem ne zadržujte na tem območju.

Tudi na vrtičkih spoštujmo pravila in ukrepe, s katerimi želimo v čim večji meri zajeziti širjenje koronavirusa in tako poskrbimo za večjo varnost vseh.

Preberite tudi: