četrtek, 13. 5. 2021

Vse sivine lahko preženemo z glasbo

V Pionirskem domu so v petek, 7. maja 2021, razglasili zmagovalce Glasbenega festivala. Za zmagovalko so razglasili Evo Hočevar, ki je žirijo prepričala z avtorsko skladbo Spake.

"Festival je letošnje leto zaradi koronskih omejitev potekal preko spleta. Njegov cilj pa še vedno ostaja enak: spodbujanje mladostnikov k ustvarjanju avtorskih skladb. V Pionirskem domu namreč verjamemo, da avtorske skladbe mladostnikov družbi nastavljajo ogledalo in omogočajo razumevanje individualnih stisk različnih posameznikov", je povedal Andrej Pekarovič, vodja Glasbenega festivala Pionirskega doma.

Žirija je mlade soliste in solistke poslušala preko spleta

17 solistov in solistk je na razpis Glasbenega festivala Pionirskega doma poslalo svoje avtorske skladbe in priredbe. Strokovna žirija v zasedbi Jure Longyka, Jošt Urbanc in Tomaž Trop je v finalni izbor uvrstila štiri skladbe. "Delo je letos potekalo drugače kot pretekla leta. Skladbe sem najprej poslušal, šele potem sem posnetke pogledal. Poslani prispevki so bili kvalitetni in raznoliki", je na razglasitvi rezultatov povedal eden izmed žirantov Jure Longyka.

Zmagovalka festivala: Eva Hočevar s pesmijo Spake

foto

Zmagovalka festivala je postala Eva Hočevar. Žirijo je prepričala s svojo avtorsko skladbo Spake, v kateri pod vprašaj postavlja obstoječa družbena razmerja in družbi z veliko mero humorja in cinizma postavlja ogledalo. "Pesem je nastala v obdobju epidemije korona virusa in odraža moje videnje trenutne situacije. Besedila pišem, ker z njimi izražam lasten pogled na svet", je na zaključni prireditvi izpostavila zmagovalka Eva Hočevar.

Posebna omemba žirije: Mia Rebec s pesmijo Hi, hey, hello.

foto

Posebno omembo žirije je dobila Mia Rebec za pesem Hi, hey, hello. "Pesem je nastala v obdobju prvega vala epidemije. S sestro sva sedeli v sobi in čas preganjali z glasbo… Pesem se je zgodila kar naenkrat, v njej se skrivajo moja občutja tistega obdobja”, je nastanek pesmi opisala Mia.

Naj nas ustvarjalnost še naprej povezuje

Eva Moškon, glasbena pedagoginja v Pionirskem domu in direktorica Pionirskega doma Viktorija Potočnik sta ob zaključku festivala poudarili, da nas ustvarjalnost povezuje, je naša uteha, naboj energije in rešitev. Z glasbenim ustvarjanjem bodo v Pionirskem domu nadaljevali tudi v prihodnjem letu.

Preberite tudi: