sreda, 8. 7. 2020

Za devetimi gorami na Ljubljanskem gradu

Na Ljubljanskem gradu bo od četrtka, 9. julija 2020, na ogled osrednja tematska razstava leta Za devetimi gorami, ki je posvečena slovenskemu pripovednemu izročilu.

Razstava slovensko pripovedno izročilo osvetljuje korak za korakom: s pomočjo odlomkov iz pravljic, ilustracij, fotografij, razlag, predmetov in malih pravljičnih svetov. Odraslim omogoča, da se poglobijo v način obstajanja pripovednega izročila, otrokom pa, da zlezejo v lonček Mojce Pokrajculje ali se poigrajo s frnikolami povodnega moža. V enih in drugih želi prebuditi željo po dobrih starih zgodbah. Naši predniki so priložnosti za pripovedovanje našli povsod, kjer se je srečalo več ljudi. Zgodbe so jim pomagale, da so se med seboj poslušali in povezovali ter bolje razumeli sebe in druge. To možnost nam ponujajo tudi danes.

Ljudje svoja opažanja in doživljanja že od nekdaj tkemo v zgodbe. Z zgodbami se kratkočasimo, zabavamo, razlagamo, prenašamo izkušnje in modrost, vzgajamo in se odzivamo na družbene spremembe. Slovenci imamo bogato pripovedno izročilo, med našimi predniki je krožilo nešteto pravljic in povedk. Poglejmo, kako so živele in kako živijo danes.

Razstava je nastala v produkciji Ljubljanskega gradu, avtorici razstave sta Anja Štefan in Irena Matko Lukan. Razstavo je oblikovala Sanja Jurca Avci s sodelavcem Tomažem Budkovičem iz zavoda TRANS, za grafično oblikovanje je poskrbela Dolores Gerbec. Izbor in obdelava likovnih podob je delo Sanje Janša in Pavleta Učakarja.

Bogat spremljevalni program

Ljubljanski grad je ob razstavi pripravil tudi raznolik spremljevalni program, ki bo potekal ves čas trajanja razstave, torej do maja prihodnje leto. Na programu bodo delavnice za otroke in starše, strokovno vodstvo po razstavi, pogovorni večeri, pripovedovalsko-glasbena predstava …

Za obiskovalce z grajsko vstopnico je vstop na razstavo prost. Cena vstopnice samo za ogled razstave je 6 evrov oziroma 8 evrov z vzpenjačo. Znižane cene vstopnic veljajo za otroke, študente, upokojence in skupine.

Preberite tudi: