petek, 10. 1. 2020

Za volanom brez mobilnega telefona

V Ljubljani se pridružujemo nacionalni preventivni akciji Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo, ki bo potekala od 13. do 26. januarja 2020. Mestno redarstvo se akciji pridružuje predvsem s preventivnimi aktivnostmi, s katerimi bomo ozaveščali voznike o nevarnostih uporabe mobilnih telefonov med vožnjo.

 

foto

Mestni redarji bodo izvajali nadzor nad upoštevanjem 35. člena Zakona o pravilih cestnega prometa, ki govori o prepovedi uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila, kamor spada tudi uporaba mobilnih telefonov. V 3. odstavku 35. člena navedenega zakona pa je vozniku izrecno dovoljena uporaba naprave za prostoročno telefoniranje. Za voznike, ki ravnajo v nasprotju z zakonsko določbo, je predpisana globa 120 €.

Ne telefoniraj med hojo

foto

Glede na to, da je uporaba mobilnih telefonov (klici, pošiljanje sporočil, pregledovanje objav na socialnih omrežjih, poslušanje glasbe prek slušalk, ...) zelo pogosta tudi pri kolesarjih in pešcih se v letošnji akciji posvečamo tudi njim, zato smo na površine, namenjene njim, namestili napise "Ne uporabljaj telefona med hojo".

Pripnite se!

Istočasno bomo izvajali tudi nadzor nad spoštovanjem 33. člena Zakona o pravilih cestnega prometa, ki določa, da morajo biti med vožnjo osebe v motornem vozilu na vseh sedežih, kjer so vgrajeni varnostni pasovi, pripete na način, ki ga je predvidel proizvajalec vozila glede na konstrukcijo zadrževalnega sistema, saj le to omogoča optimalno varnost.


Vsem voznikom želimo varno vožnjo. Med vožnjo ne uporabljajte mobilnih telefonov, pripnite se z varnostnim pasom in tako poskrbite tako za lastno varnost kot tudi za varnost ostalih udeležencev v prometu.

Preberite tudi: