petek, 15. 9. 2023

Začenja se Evropski teden mobilnosti

V Živalskem vrtu Ljubljana se bo v soboto, 16. septembra 2023, s pestrim celodnevnim dogajanjem začel 22. Evropski teden mobilnosti v Mestni občini Ljubljana.

Nadgrajena kampanja poZOOr!

Kampanja poZOOr!, v kateri smo združili moči Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL, ZOO Ljubljana ter Ljubljanski potniški promet, ki smo jo prvič zagnali lani, se v novi preobleki ponovno osredotoča predvsem na najmlajše in najranljivejše udeležence v prometu - otroke in živali.

S pomočjo živalskih vZOOrnikov, kot so želva, tiger, zebra in slon, s kampanjo opozarjamo na pomembnost pravilne zaščitne opreme v prometu in športu, upoštevanja prometnih pravil in trajnostne mobilnosti. Kampanja je doživela zelo dober odziv, lanskemu sporočilu »Bodi poZOOren, bodi vZOOren!« pa smo v šolskem letu 2023/24 dodali še:

- Ne skači po cesti!
- Skači varno!
- Skoči na bus!
- Skoči iz nevidnosti!

Evropski teden mobilnosti 2023, ki se tradicionalno zaključi 22. septembra, bomo v Mestni občini Ljubljana še podaljšali. Prometni ZOO v ZOO Ljubljana, ki temelji na metodi izkušenjskega učenja, bo skupaj z živalskimi vZOOrniki ponujal 7 biološko-prometnih dogodivščin brez doplačila vse dni od 16. do 24. septembra. Na delavnicah bodo tudi policisti iz PP Vič, ki bodo poskrbeli za nasvete o prometni varnosti in predstavili svoje delo, svoj kotiček pa bodo imeli tudi Opel Slovenia, kjer bodo prikazali možnosti varnega prevoza psov.

Otvoritvena prometna zabava v živahni družbi

Na vhodu v ZOO bo obiskovalcem na voljo Prometni kotiček, ki bo ponujal poligon izzivov in delavnic. Tam bo tudi avtobus Ljubljanskega potniškega prometa, s čimer predstavljamo prednosti trajnostne mobilnosti, ob avtobusu pa bo tudi Eko kotiček, kjer bodo potekale delavnice BODI NULA!, na katerih si boste lahko izmerili ogljični odtis.

Ob 11. uri bo Ribič Pepe pripravil zanimiv prometno in živalsko obarvan nastop, takoj zatem pa bo sledil košarkarski spektakel skupine Dunking Devils. Na delavnicah WOOP-a se boste lahko poučili o varnem skakanju na domačih trampolinih, ob 16. uri bodo za zabavo poskrbeli Čuki, ob 17. uri pa bodo na drugem odru z lutkovno predstavo S Pika poko na pot, da ne bo nezgod! otroke med 3. in 6. letom starosti zabavali animatorji iz zavoda Varna pot.

Vstop v Živalski vrt Ljubljana je mogoč le z vstopnicami po veljavnem ceniku ZOO (razen za organizirane šolske in vrtčevske skupine).   

Var(č)ne poti

V Mestni občini Ljubljana že 22. leto zapored sodelujemo v Evropskem tednu mobilnosti, največji mednarodni kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom. Tudi letos bomo z različnimi dnevnimi dogodki, tedenskimi dejavnostmi in 10 trajnimi ukrepi še dodatno pozornost namenili ozaveščanju o prednostih hoje, kolesarjenja, uporabe javnega prevoza in drugih trajnostno naravnanih načinov premikanja. Osrednja tema letošnjega Evropskega tedna mobilnosti so »varčne poti«, v Mestni občini Ljubljana pa smo slogan nadgradili v »var(č)ne poti«, saj s tem poudarjamo, da si vsa leta skupaj s sodelujočimi prizadevamo, da so trajnostne poti tudi varne. 

Preberite tudi: