ponedeljek, 10. 2. 2020

Zagotavljamo prostore za ljubljanske kulturnike

Potem ko je v začetku leta zavod Cirkulacija 2 izgubil prostore v Tobačni, smo jim na Mestni občini Ljubljana zagotovili 233 m2 velik prostor v podhodu Ajdovščina. Uporabljali ga bodo lahko do konca leta 2021, ko bomo začeli z urejanjem Minipleksa – mestnega kina.

Borut Savski, član Cirkulacije 2, zatrjuje, da so v zavodu "izjemno navdušeni nad tako hitro razrešitvijo s strani MOL". Takšna ažurnost je po njegovih opažanjih daleč od samoumevne in skoraj neverjetna. Po njegovih besedah bo Cirkulacija 2 v podhodu Ajdovščina nadaljevala s principi, ki so se v praksi razvili v dosedanjih letih. "Hiša umetnikov, ki jo deklariramo vse od ustanovitve, naj bo rezultat mreženj in sodelovanj na vseh teh nivojih."
Hkrati iščemo tudi rešitev za nadaljnje delovanje Poligona. Potrebo po skladiščnih prostorih so izrazili že novembra 2019, a so ponujeni prostor zavrnili. Pred dnevi pa so na Mestno občino Ljubljana naslovili še prošnjo glede delovnih prostorov.

Po besedah Mateje Demšič, vodje Oddelka za kulturo MOL, to dogajanje jasno kaže, zakaj v Ljubljani tako zelo potrebujemo obnovljeni Rog. Vsi kolektivi, ne samo s področja kreativnih industrij, ampak vsi umetniški kolektivi, ki se ukvarjajo z raziskovanjem neznanosti in umetnosti in so pomembni za to mesto, bi lahko dobili prostor v Rogu, ki je namenjen prav takim dejavnostim.

Zavedamo se pomena kulture v Ljubljani

V Ljubljani imamo prostore na kar 93 lokacijah, v katerih zagotavljamo produkcijske pogoje za umetnost in kulturo. Nevladnim organizacijam, posameznikom in posameznicam brezplačno oddajamo 248 prostorskih enot v skupni izmeri nekaj več kot 17.000 m2.
Zagotovitev dodatnih prostorov smo vključili tudi v program Ljubljana – Evropska prestolnica kulture 2025. Odločilen del programa je namreč namenjen konkretnim investicijam v produkcijske prostore, ki bodo omogočili nastanek novih kulturnih in ustvarjalnih programov, tudi med mlajšimi ustvarjalci in ustvarjalkami.
Če bomo v Ljubljani osvojili naziv Evropska prestolnice kulture 2025, bi bile te investicije realizirane že do leta 2025. Omogočile bi, da bi se v najkrajšem času odzvali na prostorske izzive in zadostili kreativnemu potencialu.

Preberite tudi: