četrtek, 11. 6. 2020

Zdravje v Mestni občini Ljubljana v letu 2020

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da smo v Mestni občini Ljubljana pri večini kazalnikov boljši od državnega povprečja.

V Mestni občini Ljubljana je med drugim stopnja umrljivosti zaradi bolezni srca in ožilja nižja od povprečja, manjša je prekomerna prehranjenost otrok, tudi bolniških odsotnosti je manj.
Ob primerjavi podatkov iz leta 2018 in 2019 pa vidimo, da se prebivalke in prebivalci MOL še vedno slabše od povprečja v Sloveniji odzivamo na presejalne programe Svit (preventivni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki), Zora (preventivni program za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu) in Dora (presejalni program za zgodnje odkrivanje raka dojk).

Preventivni programi rešujejo življenja

Meščanke in meščane pozivamo, naj se v večjem številu odzovejo na vabila k udeležbi v omenjenih preventivnih programih, saj lahko na ta način predrakave in rakave spremembe odkrijejo v zgodnejših fazah in s tem povečajo možnost ozdravitve.

Preberite tudi: