sreda, 31. 5. 2023

Življenje brez tobaka

31. maj, svetovni dan brez tobaka, je priložnost za vsakega od nas, da se odloči za življenjsko spremembo – za življenje brez tobaka.

Kajenje in z njim povezane škodljive navade predstavljajo veliko tveganje za zdravje. Še vedno je zaskrbljujoča razširjenost kajenja in uporabe tobaka, ki je ena izmed najbolj škodljivih (dovoljenih) drog.
Na kajenje in začetek kajenja vpliva mnogo različnih dejavnikov, prav tako obstajajo različni ukrepi, ki pripomorejo k temu, da ne začnemo kaditi ali kajenje opustimo, tako preventivni kot tisti, ki spodbujajo opustitev kajenja.

Kaj, če bi preživeli dan brez cigarete? 

Na Mestni občini Ljubljana se zavedamo pomena preventivnega delovanja in si bomo tudi v prihodnje, skupaj z našima javnima zavodoma Zdravstveni dom Ljubljana in Lekarna Ljubljana ter nevladnimi organizacijami, prizadevali za dvig ozaveščenosti in informiranosti o pomenu zdravega načina življenja. Ravno zato bi vas radi danes spodbudili, da poskusite preživeti dan brez cigarete in razmislite o možnosti, da bi prenehali s kajenjem. S pomočjo spodaj navedenih programov, to ne bi smelo biti pretežko.

Kontaktni podatki programov, kjer lahko poiščete pomoč pri opuščanju kajenja:
Zdravstveni dom Ljubljana, Program individualnega svetovanja za opuščanje kajenja
T: 01 584 4263
E: jozica.mesaric@zd-lj.si

Lekarna Ljubljana, Program opustimo kajenje
T: 080 7117
E: lekarna.ljubljana@lekarna-lj.si

Preberite tudi: