torek, 7. 3. 2023

Nov prostor za ozaveščanje o demenci

V Ljubljani, na Podgornikovi 3 v Šiški, smo dobili nov prostor, v katerem bo Društvo Spominčica Alzheimer Slovenija organiziralo aktivnosti, namenjene predvsem osebam z demenco in njihovim svojcem.

Skrb za osebe z demenco lahko za svojce predstavlja velik stres in napor. Potrebe in želje oseb z demenco so na prvem mestu, kar ob usklajevanju številnih obveznosti in odgovornosti pogosto vodi v preobremenjenost svojcev. Zato je nujno, da tudi oni poskrbijo zase in poiščejo ustrezno pomoč. Pri tem je potrebno poudariti, da v Sloveniji kar 90% oseb z demenco živi v domačem okolju in potrebuje pomoč, ki jo v večji ali manjši meri zagotavljajo neformalni oskrbovalci, ki so običajno družinski člani.

V novih prostorih Spominčice so že na novo zagnali skupino za samopomoč, namenjeno svojcem oseb z demenco, ki je v preteklih dveh letih zaradi Covida potekala le preko Zooma. Skupina, ki se bo srečevala v živo, bo potekala enkrat mesečno, vsak tretji ponedeljek v mesecu ob 17. uri.

Društvo Spominčica izvaja različne aktivnosti, v katere se lahko vključujejo tudi prostovoljci, zato kot pravi predsednica društva Spominčica Štefanija L. Zlobec bodo novi prostori na Podgornikovi mogoče nagovorili katerega od stanovalcev ČS Šiška, da se jim pridruži. Tudi predsednik ČS Šiška Matjaž Slavko Ilnikar verjame, da bodo novi prostori Spominčice zaživeli v svojem poslanstvu, ob tem je izpostavil še: »Šiška je gosto naseljeno območje, v katerem je veliko starejšega prebivalstva. Ti ljudje so osamljeni, nekateri ne komunicirajo niti s sosedi. O demenci, ki je še vedno stigmatizirana, ne želijo pogosto govoriti niti svojci.«

Brezplačna predavanja o demenci

Na Mestni občini Ljubljana v sodelovanju z društvom Spominčica Alzheimer Slovenija organiziramo predavanja o demenci, ki potekajo po četrtnih skupnostih. Naslednje predavanje bo v torek, 28. marca 2023, ob 17.30 uri v prostorih Četrtne skupnosti Bežigrad na Dunajski cesti 101.  

Predavanje bo vodila strokovna delavka združenja spominčica, ki bo predstavila:

  • prve znake demence, postavitev diagnoze, komunikacijo z osebami z demenco ter preventivo
  • delovanje in poslanstvo društva Spominčica
  • neformalne oblike skrbi za osebe z demenco v domačem okolju (potrebe, stiske in zaščitni dejavniki neformalnih oskrbovalcev pri spoprijemanju z negativnimi vidiki oskrbe)

 Vstop je prost! Vabljeni! 

Preberite tudi: