torek, 17. 9. 2019

Udeležba v prometu ni tekma – najpomembneje je, da vsi pridejo na cilj varno

Klemen Gabršček je višji svetovalec na Mestnem redarstvu.

Ko ni v službi, teče hribovske (ultra) maratone. Pri tem ga vodi geslo, da je od hitrosti pomembnejše zavedanje, da se z vsakim korakom v pravo smer bližaš cilju.

Za MESTnice je zapisal ...

---

No, lepa reč. Priznati moram, da je zapis te Mestnice ena težjih nalog. Ne samo zaradi tega, ker se ne želim ponavljati, pač pa tudi zaradi tega, ker želim povedati kaj novega. Upam, da mi bo tudi uspelo. Odločil sem se namreč, da se bo ta zapis ukvarjal z dvema temama, ki po mojem mnenju definirata tako moje delo, kot delo vseh sodelavcev v Mestnem redarstvu. S tem se namreč srečujem dnevno.

Mestno redarstvo ena od tistih služb, ki s svojim delom ne deluje zgolj kaznovalno, pač pa tudi preventivno. Pred desetimi leti, ko sem pričel z delom na Mestnem redarstvu, so bile stvari v Ljubljani krepko drugačne. Ne samo, da je bilo ogromno zadev, ki jih je bilo potrebno rešiti, tudi prometna kultura je bila drugačna. V tistih časih je bilo namreč povsem samoumevno, da se je parkiralo na pločniku, kolesarski stezi ali invalidskem parkirnem prostoru. Veseli me, da sem imel možnost spremljati spremembo, ki se dogaja v miselnosti.

Danes je tako parkiranje daleč od sprejemljivega. Vendar pa imam občutek, da je to uspeh, ki je omejen zgolj na recimo temu, parkirno kulturo. Bistveno manjši uspeh pa beležimo pri kršitvah, ki so za varnost še bolj usodne – neuporaba varnostnega pasu in čelade, uporabo mobilnih telefonov med vožnjo in tudi prekoračitve hitrosti. Vse to so lahko usodne napake, ki po nepotrebnem uničijo in zaznamujejo življenja. Na področju preventive je še ogromno priložnosti za delo, za katere sem prepričan, da jih bomo v prihodnosti tudi izkoristili.

Druga stvar, ki bi jo naslovil, pa je očitek o inkasantstvu. To je precej pogosta zgodba, ki jo sploh mediji zelo radi pograbijo, saj med bralci, gledalci in poslušalci zelo odmeva. Seveda ni nihče vesel, da nekdo opozori na storjeno napako, poleg tega pa ga to še udari po žepu.

Žal javnost prepogosto napačno ocenjuje namen delovanja Mestnega redarstva. Namen je namreč zagotavljanje varnega in urejenega okolja, h kateremu pa prekrški prav nič ne prispevajo.

Ker Mestno redarstvo opravi levji delež nadzora znotraj mesta, je ta očitek razumljiv. Na nas pa je, da z odgovornim, strokovnim in zakonitim delom pokažemo na pomen našega dela. Mestno redarstvo je v tem pomenu gotovo najbolj netipičen član velike mestne družine.

V zadnjem času imam zaradi sodelovanja v evropskih projektih priložnost spremljati tudi prometno (in še kakšno) ureditev tujih mest. Težave so povsod približno iste, načini reševanja pa tudi. V prihodnje pa bi si želel priložnosti, da naše delo še podrobneje predstavimo javnosti. To je najboljši način, da razpršimo predsodke, ki se dotikajo našega dela.

---

Ostale zgodbe sodelavk in sodelavcev preberite v MESTnicah.  

Preberite tudi: