Nagrajenci 2016

ZA DELO IZ DALJŠEGA ČASOVNEGA OBDOBJA – na strokovnem in organizacijskem področju

Marina Pirkmajer že več kot 30 let deluje kot amaterska trenerka umetnostnega drsanja v Drsalno kotalkarskem klubu Stanko Bloudek ustanovljenem leta 1978 . V svoji dolgoletni karieri je vzgojila vrsto generacij slovenskih drsalcev, med njimi pionirske, mladinske in članske državne prvake. Svoj največji uspeh je dosegla z Mojco Kopač, najboljšo slovensko drsalko vseh časov, ki se je uvrščala na evropska in svetovna prvenstva, vedno v finale ( najboljši rezultat 11. mesto na EP) , ter 2x na olimpijske igre. Vzgojila je še 2 olimpijca, Luka Klasinca in Teodoro Poštič, ki sta se poleg olimpijskih iger udeleževala tudi evropskih in svetovnih prvenstev. Kot trenerka je bila udeleženka štirih olimpijskih iger: 1992 Albertville, 1998 Nagano, 2002 Salt Lake City in 2010 Vancouver.

V svoji karieri se je vedno izobraževala in ostala v stiku z najnovejšimi trendi v umetnostnem drsanju. Še vedno deluje kot strokovni vodja trenerjev v Drsalno kotalkarskem klubu Stanko Bloudek, kjer nadzoruje razvoj mladih drsalcev in skrbi za vzgojo mlajših trenerjev. Sodeluje tudi pri treningih na državnem nivoju in v strokovnem svetu s svojimi neprecenljivimi izkušnjami svetuje pri razvoju drsalcev v slovenski reprezentančni vrsti in s prenosom znanja na mlajše generacije zagotavlja nadaljnji razvoj umetnostnega drsanja v Sloveniji.

ZA DELO IZ DALJŠEGA ČASOVNEGA OBDOBJA – na strokovnem in organizacijskem področju

Radivoj Stanić je bil v letih od 1983 do 1989 tehnični vodja Ženskega rokometnega kluba Olimpija, ki je igralo v 1. ligi bivše Jugoslavije in se dvakrat uvrstilo v finale jugoslovanskega rokometnega pokala EHF. V delo organov RD Slovan se je vključil leta 1990 po prihodu iz ljubljanskega Tivolija in postal tehnični vodja članske rokometne ekipe. Kmalu je postal član izvršnega odbora ZŠD Slovan in sekretar RD Slovan. Še danes deluje kot svetovalec uprave RD Slovan in član izvršnega odbora ZŠD Slovan . 

V vseh teh letih je bilo veliko vzponov in padcev ekipe iz Kodeljevega Še posebej hudo je bilo v letih 2003 in 2011, ko je prav on skupaj s starimi igralci RD Slovan uspešno reševal finančno problematiko društva, kar je imelo za posledico ponovno uvrstitev članske ekipe v 1. Slovensko rokometno ligo. Poleg funkcije v društvu je bil tudi tehnični vodja slovenske mladinske in kadetske moške rokometne reprezentance. Reprezentanci sta se dvakrat udeležili evropskega prvenstva, mladinska je bila celo finalistka mladinskega evropskega prvenstva in slednja tudi dvakrat svetovnega prvenstva. Od leta 2005 opravlja tudi vlogo tehničnega vodja slovenske članske rokometne reprezentance. Znanje, ki ga je pridobil z delom v reprezentanci je v veliki meri prenašal v delo ekip na Kodeljevem.

Radivoj Stanić je s svojim dolgoletnim amaterskim in profesionalnem delom v RD Slovan in ZŠD Slovan pripomogel k uveljavitvi društva, rokometa in športa na Kodeljevem v Ljubljani.

ZA DELO IZ DALJŠEGA ČASOVNEGA OBDOBJA – na strokovnem in organizacijskem področju

Matjaž Udir se je namiznemu tenisu zapisal že zelo zgodaj. Leta 1968 je bil pobudnik ustanovitve Družabnega kluba Kajuh, kasnejši Namiznoteniški klub Kajuh in v njem vršil funkcijo sekretarja. Opravil je tudi izpit za trenerja in republiškega ter zveznega sodnika namiznega tenisa. Prav njegova aktivnost in vztrajnost sta pripomogli, da je klub postal pomemben člen znotraj Namiznoteniške zveze Slovenije tako na tekmovalnem, kot tudi organizacijskem področju. Pod njegovim vodstvom se je od leta 1973 dalje prirejal Kajuhov memorial v namiznem tenisu. Skupaj s sodelavci je izvedel dvanajst memorialov in na zadnjem je leta 1984 nastopilo blizu 1000 igralcev in igralk iz devetih držav. Leta 1976 je postal Generalni sekretar LONTZ v katerem so bili zaposleni vsi ljubljanski namiznoteniški trenerji ne oziraje se na klub iz katerega so izhajali. Kot profesionalni delavec se je še dodatno zagrizel v delo, kar je imelo za posledico številne športne dosežke, organizacijo in izvedbo najzahtevnejših tekmovanj tudi mednarodnih in napredek pri izpopolnjevanju trenerjev, ki so bili deležni izkušenj in znanj vrhunskih strokovnjakov namiznega tenisa, kot je na primer kitajski trener Hsi En Ting. Leta 1984 je bil prav zaradi svoje natančnosti, rednosti in skrbnosti izbran za vodenje in upravljanje Športne dvorane Krim na Galjevici. Uspešno je opravil dograditev dvorane (garderobe, namiznoteniška dvorana, interni bife) in vsa leta dosegel vrhunsko vzdrževanje, vodenje dvorane, kar je omogočilo vedno odlične vadbene pogoje.

Matjaž Udir je športni funkcionar z bogatim minulim delom od snovalca organiziranega športa v krajevni sredini preko organizatorja strokovnega vodenja namiznega tenisa v mestu Ljubljana do vrhunskih vodstvenih dosežkov pri upravljanju z dvorano Krim na Galjevici v Ljubljani. Amatersko in profesionalno je v športu aktiven že več kot 48 let.