Nagrajenci 2017

Nagrade Marjana Rožanca za leto 2017

Nagrado za izjemne dosežke v preteklem letu je prejel Benjamin Savšek

Benjamin Savšek že desetletje dokazuje, da je eden izmed najboljših kanuistov na divjih vodah na svetu. Član Kajak kanu kluba Tacen je na poletnih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016 osvojil 6. mesto, naslednje leto pa je na svetovnem prvenstvu v Pauju postal svetovni prvak in tako z najžlahtnejšim odličjem dopolnil svoj komplet medalj s svetovnih prvenstev, saj je v letu 2013 osvojil bron ter kasneje, v letih 2014 in 2015 še srebro.

Benjamin Savšek

S svojim odnosom do športa in športnim načinom življenja je pravi vzgled mlajšim tekmovalcem in njihov vzornik. Benjamina odlikuje vrhunska tehnika, zaradi česar ga ceni tudi vsa svetovna konkurenca. S svojo hitrostjo in tehniko veslanja premika meje mogočega in predstavlja velik izziv ostalim sotekmovalcem.

Nagrado za izjemne dosežke v preteklem letu je prejel Goran Dragić

Delovanje Gorana Dragića v zlati reprezentanci evropskega prvenstva v košarki 2017 je bilo izjemno. Način, na katerega je deloval v ekipi, je za učbenike - pa ne zgolj športne, Dragićev način delovanja je za strateške učbenike vodenja. V srcu je imel načrt do uspeha ekipe, sodeloval je pri izboru strokovne in igralske ekipe, razporeditev vlog v skupini, bil mentor mlajšim, prevzemal odgovornost, podpiral soigralce, stopal v ospredje in se v pravih trenutkih popolnoma podredil in spojil s skupino, z ekipo.

Goran Dragić

nagrada za Gorana Dragića
Nagrado je prevzel Goranov oče Milenko Dragić

Preplet veličine in skromnosti. Goran Dragić je enostavno prišel do statusa narodnega junaka v pravem pomenu besede. Kaj pa je pravzaprav lahko več kot osrečiti celoten narod; kaj je več kot zediniti in poenotiti v mislih, hrepenenjih in neizmerni sreči…celoten narod. Dan, ko smo bili vsi zmagovalci.

Nagrado za delo iz daljšega časovnega obdobja na strokovnem in organizacijskem področju je prejel Matjaž Jemec.

Matjaž Jemec se je v Plavalni klub Ljubljana vključil kot starš preko volonterskega dela in tako leta 1987 postal predsednik kluba. V tem obdobju je klub dosegal največje uspehe na mednarodnem področju, tako v mlajših kot starejših starostnih kategorijah. Prav v tem obdobju plavalci dosežejo sam vrh. Med leti 1990 - 1997 opravlja delo predsednika Plavalne zveze Slovenije. Leta 1992 je slovensko plavanje sprejeto v LEN in FINA, v tem času je osvojena tudi prva medalja pod slovensko zastavo. Matjaž Jemec je od ustanovitve Olimpijskega komiteja Slovenije dalje redno sodeloval pri delovanju ter posameznih projektih OKS. Bil podpredsednik OKS, predsednik Odbora za vrhunski šport v mandatu 1995 - 1998, član Odbora za vrhunski šport v mandatih 1998 - 2002 in 2002 - 2006. Kot vodja odprave je sodeloval na večih sredozemskih igrah, in sicer v Bariju 1997, v Tunisu 2001, V Almeriji 2005 ter v Pescari 2009. Prav tako je bil vodja odprave na olimpijskih festivalih evropske mladine leta 1993 v Valkensvaardu, 1995 v Bathu ter leta 1999 v Esbjergu.

Matjaž Jemec

Matjaž Jemec je kot dolgoletni športni delavec veliko prispeval k razvoju športa, uveljavljanju olimpizma in olimpijskih vrednot. S svojim zgledom je pripomogel, da je Plavalna zveza Slovenije ponovno pridobila ugled tako na slovenski kot mednarodni športni sceni.

Nagrado za delo iz daljšega časovnega obdobja na strokovnem in organizacijskem področju je prejel Silvo Marinčič

Silvo Marinčič je že 36 let profesionalni trener ženske športne gimnastike v Gimnastičnem društvu Zelena jama. V času njegovega delovanja je GD Zelena jama prevzelo vodilno vlogo v ženski športni gimnastiki še v času bivše Jugoslavije in še danes ostaja vodilni klub v državi. Tekmovalke osvajajo državno prvenstvo skoraj v vseh mlajših starostnih kategorijah in so vključene v državne reprezentance vseh selekcij. Silvo Marinič je kot trener udeležil 13 evropskih ter 6 svetovnih prvenstev. Njegova tekmovalka Bojana Vrščaj je bila prva v zgodovini slovenske ženske športne gimnastike, ki se je uvrstila v finale svetovnega pokala. Kasneje je uspelo tudi Adeli Šajn, ki je na svetovnih pokalih dosegla kar nekaj uvrstitev med prve tri. Uspeh njegove trenerske kariere je bila prav uvrstitev Adele Šajn na olimpijske igre leta 2008 v Pekingu.

Silvo Marinčič

Leta 2002 je Silvo Marinčič prejel nagrado Gimnastične zveze Slovenije za najuspešnejšega trenerja mlajših kategorij, v letih med 2003 in 2010 prejel še nagrado za najuspešnejšega trenerja v članski kategoriji.