Nagrajenci 2020

Nagrado za izjemne športne dosežke je prejel Luka Dončić

Luka Dončić je svojo košarkarsko pot začel na OŠ Mirana Jarca v Ljubljani, njegov prvi klub pa je bil Union Olimpija. Leta 2018 je postal dvanajsti slovenski košarkar, izbran v ligo NBA, dve leti kasneje pa je postal prvi Slovenec, izbran v prvo postavo tekme vseh zvezd. Spoštujejo ga soigralci in tekmeci po celem svetu.
Nepozaben in neprecenljiv je njegov prispevek k osvojitvi naslova evropskega prvaka s slovensko reprezentanco leta 2017 v Turčiji.
Luka Dončić pooseblja vrhunskost, pa ne le športno. Je primer uspeha v življenju v globalni konkurenci. Je zmes izjemnega talenta, predanega dela, pogumnih odločitev in pooseblja človeško svetovljanstvo; sodelovalnost in socialni čut; garaško predanost in lahkotnost v vrhunskosti.

Nagrado za izjemne športne dosežke je prejel Žan Kranjec

Žan Kranjec se je smučarskemu društvu Novinar pridružil pri desetih letih in že v otroških kategorijah s svojim odnosom navduševal trenerje.
Na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2012 v italijanskem Rocarassu je dosegel tretje mesto v veleslalomu in kombinaciji, uvrstitev v veleslalomu je ponovil še leto kasneje na mladinskem svetovnem prvenstvu v Kanadi. V svetovnem pokalu je prvič nastopil leta 2011 v Kranjski Gori, leta 2013 pa je v Alti Badii prvič osvojil točke v svetovnem pokalu.
V sezoni 2018/19 je v Saalbachu dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu, v naslednji sezoni je dodal še zmago v Adelbodnu in štiri uvrstitve na zmagovalne stopničke. Na olimpijskih igrah v Pjongčangu je osvojil četrto mesto v veleslalomu.
Sezono 2019/20, ki je bila zaradi epidemije predčasno prekinjena, pa je končal na 4. mestu v skupnem seštevku veleslalomov za svetovni pokal.

Nagrado za delo na strokovnem in organizacijskem področju v daljšem časovnem obdobju je prejela Tatjana Polajnar

Tatjana Polajnar, ena najboljših in najbolj prepoznavnih slovenskih rokometašic vseh časov, je že vrsto let vpeta v slovenski šport in je s svojo prizadevnostjo močno pripomogla k razvoju ljubljanskega športa. V svoji karieri je dosegla številne uspehe, z RK Radnički je dvakrat osvojila evropski pokal prvakinj, bila je tudi članica takratne Jugoslovanske reprezentance, s katero je na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji osvojila srebrno medaljo. Po osamosvojitvi Slovenije se je pridružila takrat neznanemu klubu Krim, s katerim je osvojila številne državne in pokalne naslove. S slovensko reprezentanco je na sredozemskih igrah 1997 osvojila bronasto medaljo, s katero je zaključila aktivno športno kariero.
Po končani športni karieri je Tatjana Polajnar postala aktivna športna funkcionarka, veliko je prispevala k utrjevanju položaja žensk v športu, danes pa je uspešna direktorica Javnega zavoda Šport Ljubljana, ki upravlja športne objekte in površine v Mestni občini Ljubljana in tvorno sodeluje pri uresničevanju strategije športa v Ljubljani.

Nagrado za delo na strokovnem in organizacijskem področju v daljšem časovnem obdobju je prejel Lojze Pungerčič

Lojze Pungerčič je v atletiki nepretrgoma prisoten že 65 let. Najprej je bil uspešen tekmovalec v tekih na srednje proge, nato pa se je usmeril v trenersko delo. V dolgoletni trenerski karieri je treniral številne uspešne atletinje in atlete, ki so postavili več kot 30 državnih rekordov v tekih na različne razdalje ter osvojili skoraj 100 naslovov državnih prvakov.
Konec 80-ih in v začetku 90-ih let je bil eden od pionirjev tekmovalnega gorskega teka pri nas. Bil je trener in selektor reprezentanc v gorskem teku, s katerimi je osvojil številna odličja na največjih tekmovanjih.
Svoje delo je vedno opravljal s posebnim čutom za mlade ljudi, poleg trenerskega dela je opravljal tudi vzgojiteljsko in včasih tudi starševsko vlogo, s čimer je oblikoval celovite, družbeno odgovorne posameznike.
V atletskem svetu ima posebno mesto tudi zaradi svoje osebne integritete, zaradi katere uživa veliko spoštovanje.