ponedeljek, 14. 10. 2019

Ali ste vedeli: Lutkovno gledališče Ljubljana je najbolj obiskano slovensko gledališče

Po podatkih zadnjega Slovenskega gledališkega letopisa, ki ga izdaja Slovenski gledališki inštitut, je v sezoni 2017/18 Lutkovno gledališče Ljubljana obiskalo kar 105.747 gledalcev, kar je največ med 25 profesionalnimi slovenskimi gledališči.

Lutkovno gledališče Ljubljana je zabeležilo tudi največje število gostovanj - 161 in največje skupno število vseh predstav, kar 787.

foto

Gledališče za svoje predstave dobiva tudi številne nagrade doma in v tujini. Na zadnjem festivalu uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica 2019 sta bili nagrajeni predstavi Nekje drugje režiserja Tina Grabnarja in Seansa Bulgakov režiserja Matije Solceta.

foto

Ti dve predstavi sta bili nagrajeni tudi na bienalu lutkovnih ustvarjalcev, ki je bilo septembra v Mariboru. Na mednarodnem lutkovnem festivalu PIF v Zagrebu pa je bila septembra za najboljšo predstavo festivala razglašena predstava Nasvidenje režiserke Jasne Vastl, nagrado za animacijo pa je prejel igralec v predstavi Brane Vižintin.

Lutkovno gledališče Ljubljana

Lutkovno gledališče Ljubljana je osrednje slovensko lutkovno gledališče, v katerem uprizarjajo lutkovne in dramske predstave za otroke, mlade in odrasle, posebno pozornost pa namenjajo kulturno-umetnostni vzgoji.  Gledališče je član različnih svetovnih stanovskih in strokovnih združenj ter se udeležuje referenčnih festivalov v tujini. Njihove predstave so v zadnjih letih prejele številne nagrade in priznanja, rekorderka na tem področju pa je predstava Račka, smrt in tulipan, ki je v letih 2015 in 2016 kar dvanajstkrat stala na zmagovalnih stopničkah.

 

Preberite tudi: