ponedeljek, 11. 11. 2019

Ali ste vedeli: novi rekordi Lutkovnega gledališča Ljubljana

Lutkovno gledališče Ljubljana podira rekorde. Poleg tega, da so najbolj obiskano slovensko profesionalno gledališče, so tudi gledališče z največ mednarodnimi gostovanji.

Rekordno število gostovanj

V letošnjem letu so se člani Lutkovnega gledališča Ljubljana odpravili na 28 mednarodnih gostovanj. To so tri gostovanja več kot lani, kar pomeni, da so presegli lanski rekord gledališča.

Po podatkih zadnjega Slovenskega gledališkega letopisa je že v sezoni 2017/18 Lutkovno gledališče Ljubljana zabeležilo največje število domačih in tujih gostovanj med vsemi slovenskimi gledališči in sicer 161. v Te podatke je vključeno število gostovanj izven matičnega odra in gostovanja drugih gledališč na našem odru.

Večina gostovanj je sicer potekala na mednarodnih lutkovnih festivalih. Največkrat so gostovale predstave Akvarij, Misterij sove, Nekje drugje in Škrt škrt kra čof!

Še zadnja tri gostovanja letošnjega leta

V začetku tega meseca so odigrali predstave na še zadnjih treh letošnjih mednarodnih gostovanjih. Na 24. reviji lutkovnih gledališč na Reki so izvedli tri predstave Škrt škrt kra čof! režiserke Ivan Djilas, s predstavo Akvarij režiserja Mihe Goloba so nastopili na festivalu Romaeuropa v Rimu, kjer so odigrali šest predstav, ekipa predstave Misterij sove režiserja Renauda Herbina pa je v Švici odigrala dve predstavi v okviru 18. mednarodnega lutkovnega festivala v mestu La Chaux-de-Fonds.

Lutkovno gledališče Ljubljana

Lutkovno gledališče Ljubljana je osrednje slovensko lutkovno gledališče, v katerem uprizarjajo lutkovne in dramske predstave za otroke, mlade in odrasle, posebno pozornost pa namenjajo kulturno-umetnostni vzgoji.  Gledališče je član različnih svetovnih stanovskih in strokovnih združenj ter se udeležuje referenčnih festivalov v tujini. Njihove predstave so v zadnjih letih prejele številne nagrade in priznanja, rekorderka na tem področju pa je predstava Račka, smrt in tulipan, ki je v letih 2015 in 2016 kar dvanajstkrat stala na zmagovalnih stopničkah.

 

Preberite tudi: