petek, 19. 7. 2019

Pripravite dobrote iz štrbonclja

Zdaj je pravi čas, da naberemo plodove štrbonclja in iz njega naredimo cmoke, marmelado in še kakšne druge dobrote. Če ste pri kuhanju bolj ustvarjalni, lahko ustvarite jed, s katero lahko sodelujete na natečaju za najbolj inovativno jed.

Štrbonclju (Prunus cerasifera) nekateri rečejo tudi (napačno) ringlo, sicer mu pravijo tudi mirobalana, marabela, cibora in še kako.

Foto Simona Strgulc Krajsek
Foto: Simona Strgulc Krajšek

Tako kot češnje, slive, marelice, jablane spada štrboncelj v družino rožnic. Včasih ima rdečkasto obarvane liste, plodovi so pa lahko rumeni, oranžni ali temno rdeči in spominjajo na drobne okrogle slive. Rastlina je uporabna kot podlaga, na katero se cepi sorte sliv in marelic. Predvsem rdečelistna oblika je gojena tudi kot okrasno drevo. Iz Perzije (današnjega Irana) so jo prinesli v Evropo leta 1880 kot zelo cenjen sadež. Zaradi občasnega širjenja v naravo smo pozorni na njeno invazivnost.

Pripravite inovativno jed iz štrbonclja in sodelujte na natečaju za najbolj inovativno jed iz topinamburja in štrbonclja. Zbiranje receptov poteka do 30. septembra 2019.



Preberite tudi: