petek, 7. 6. 2019

Ta vikend lahko ustvarjate po dveh zmagovalnih receptih iz invazivnih tujerodnih vrst

Objavljamo zmagovalna recepta natečaja za najbolj inovativno jed iz topinamburja in štrbonclja. Avtorja receptov na zanimiv in sodoben način širita zavedanje, da nas naravno okolje, ki nas obdaja, lahko tudi okusno nahrani.

Zmagovalni recept iz gomoljev topinamburja ali laške repe

Zmagovalni recept na natečaju za najbolj inovativno jed iz gomoljev topinamburja ali laške repe je pripravil Domen Kavčič.

Recept Soparjeni bučni cmočki s topinamburjevo-zeliščnim nadevom si je avtor zamislil lokalno in sezonsko ter kot kombinacijo gojene in divje zelenjave in dišavic.

Z receptom je želel razširiti zavedanje, da nas naravno okolje, ki nas obdaja, lahko tudi okusno nahrani. Uporaba droži namesto kvasa pa predstavlja oživljanje napol pozabljene tradicije.

Domen Kavcic zmagovalna
Foto: Domen Kavčič

Namesto balzamičnega kisa pripravek iz štrbonclja, mirabolane oz. mirobalane

Zmagovalni pripravek za kuhanje iz štrbonclja, mirabolane oz. mirobalane je pripravila Miroslava Trpeski, ki pripravek uporablja namesto balzamičnega kisa.

Zajeta slika29

Pošljite nam recept in se potegujte za lepe nagrade

Izmed vseh prispelih receptov bo strokovna komisija izbrala najbolj inovativno jed. Avtor zmagovalnega recepta bo prejel plaketo, zmagovalni recept pa bo predstavljen na Festivalu uporabe invazivnih tujerodnih rastlinskih vrst, ki bo oktobra 2019 v Ljubljani.

Kako se prijavim?

Namen natečaja je k sodelovanju privabiti kulinarične navdušence, ki bodo ustvarili jed (predjed, glavna jed, sladica) iz gomoljev topinamburja ali laške repe (Helianthus tuberosus) in/ali plodov štrbonclja (Prunus cerasifera), ki je poznan tudi kot mirabolana ali mirobalana. Ostale sestavine sodelujoči izbere po lastni presoji.

Sodelujoči recept zapiše, pripravi jed in jo fotografira. Zapisan recept in fotografije jedi, s svojimi osebnimi podatki (ime, priimek, kraj) in podpisanim Soglasjem o pridobivanju osebnih podatkov pošlje na elektronski naslov natecaj.jed@ki.si ali na naslov: 

Odsek za prehrambeno kemijo, Kemijski inštitut
Hajdrihova 19
1000 Ljubljana

in sicer v zaprti ovojnici z oznako »NE ODPIRAJ – NATEČAJ NAJBOLJ INOVATIVNA JED IZ TOPINAMBURJA IN MIRABOLANE«

Zbiranje receptov poteka od 1. oktobra 2018 do 30. septembra 2019.

Zmagovalna recepta lahko poskusite sami

Preberite tudi: