torek, 28. 1. 2020

Zaplešimo skupaj

Četrtna skupnost Bežigrad vabi na plesne aktivnosti Plesnega kluba Senior.

Plesna rekreacija 50+ 
za posameznike

ob ponedeljkih, 12.15 - 13.30,
Dvorana ČS Bežigrad, Belokranjska 6.

Dobrodošli vsi, ki želite izboljšati držo in gibalne sposobnosti, eleganco gibanja, obenem najti nove prijatelje in ujeti veselje v plesu. Bomo zaplesali skupinske plese v vrstah in v krogu iz bogate zakladnice plesov sveta.

Družabni plesi 50+
Za pare

ob ponedeljkih, 13.45-15.00,
Dvorana ČS Bežigrad, Belokranjska 6.

V sklopu delavnic se bomo naučili plesnih sekvenc v ritmih evropskih in latinskoameriških plesov, ki jih lahko zaplešete na kateremkoli plesnem večeru.

Čuječi ples
Za posameznike

ob četrtkih, 13.15-14.45,
Dvorana ČS Bežigrad, Belokranjska 6.

Preko poglobljenega razumevanja svojega telesa, preko raziskovanja gibanja v ustvarjalnem procesu se bomo učili zavedanja sebe, svojih čustev, sodelovanja z drugim in s skupino, doseganja čuječega stanja preko pozornosti na svojem telesu v gibanju. Dobrodošli tisti, ki vas zanima ustvarjalni proces in osebnostna rast, kdor želi razviti v sebi čuječnost. Dodatna boniteta: s poglobljenim razumevanjem gibanja lahko izboljšamo kakovost izvedbe kateregakoli plesnega stila. Primerno tudi za osebe z manjšimi ovirami v gibanju.

Plesno druženje 
Za pare

Ob četrtkih , 13.00-15.30, po dogovoru.
Ljudski dom Šentvid, Prušnikova 99, Ljubljana-Šentvid.

Za člane PK Senior, ki se udeležujete delavnic družabnega plesa, je možno preplesavanje, utrjevanje plesnih figur, naučenih na delavnicah, saj je potrebno večkratno ponavljanje, da novo gibanje usvojimo, avtomatiziramo in se počutimo pri tem sproščeno. Za to potrebujemo dodaten čas in prostor, kar lahko dobite v našem klubu.

Ples za osebe z boleznijo parkinsona ter z manjšimi ovirami v gibanju

Vsak drugi četrtek, 15.45-17.00,
Ljudski dom Šentvid, Prušnikova 99.

Če oseba težje hodi, to ne pomeni, da ne more plesati, saj ples ni samo korake. Na teh delavnicah uporabimo zmožnosti, ki jih imamo, tudi sede na stolu se da narediti veliko za svoje telo in duha. Vsak ples prilagajamo v »sedeči« in »hodeči« različici, raziskujemo tudi kreativne, inkluzivne načine gibanja.
Delavnice potekajo v sodelovanju z društvom Trepetlika, društvom bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami. Številne raziskave poročajo, da ples lahko upočasni napredovanje bolezni Parkinsona. Plesne delavnice so primerne tudi za skrbnike oseb z boleznijo Parkinsona.

Delavnice vodi Iryna Stanković, dipl. plesna pedagoginja, mag. pomoči z umetnostjo.

Ples nam pomaga da živimo dlje, aktivno in kakovostno

Ples je lahko rekreacija, lahko pa pot k boljšemu razumevanju sebe in drugih. Je edinstvena dejavnost, pri kateri aktivno delujemo na vseh štirih ravneh svojega življenja: fizičnem, mentalnem, duševnem in socialnem.

Na fizični ravni s plesom razvijamo motorične sposobnosti: aerobno zmogljivost, moč, gibljivost, koordinacijo in ravnotežje (preprečujemo padce v poznejšem starostnem obdobju). V prijetni družbi in z lepo glasbo si priplešemo dobro razpoloženje in spoznamo nove prijatelje, doživimo stanje zanosa in veselja, izboljšamo samopodobo. Ples je tudi močna kognitivna dejavnost, aktivira od polovice do 2/3 možganskih nevronov in vsako novo gibanje ustvarja nešteto novih nevronskih povezav, izboljšuje koncentracijo, spomin in prostorsko orientacijo. Splošno je znano, da je ples dobra preventiva pred nevrodegenerativnimi obolenji, na primer, pred Alzheimerjevo boleznijo.

V klubu je možno najti dejavnosti bodisi za kakovostno preživljanje prostega časa preko učenja različnih plesov, druženja s skupino in soplesalci bodisi za poglobljeno delo na svojem občutenju telesa, zavedanju čustev preko raziskovanja različnih načinov gibanja, doseganju čuječega gibanja. V obeh primerih koristi iz plesnih delavnic je možno prenesti v vsakdanje življenje.