torek, 29. 1. 2019

Klinična prehrana v nosečnosti

Četrtna skupnost Dravlje vabi na predavanje Klinična prehrana v nosečnosti, ki bo v torek, 29. januarja 2019, ob 18. uri v prostorih ČS Dravlje na Draveljski 44.

V času nosečnosti se žensko telo spremeni – nosečnica pridobi več maščobe, krvi, spremeni se njeno hormonsko stanje. Poleg popolnoma fizioloških sprememb v ženskem telesu obstaja tudi večja možnost pojavitve anemij in drugih bolj ali manj pogostih zdravstvenih težav. Fizično stanje v času nosečnosti prav tako vpliva na sam razvoj otroka – v preteklosti so ugotovili, da imajo ženske z neurejeno sladkorno boleznijo debelejše otroke, prav tako pa na otroka vpliva tudi materina debelost v času nosečnosti.

S primerno klinično prehrano in načinom življenja (predvsem telesno aktivnostjo) lahko v tem času izboljšamo stanje in preprečimo ali vsaj zmanjšamo možne nastale komplikacije.

Na predavanju bomo spregovorili o fizioloških spremembah v nosečnosti, prehranskih dodatkih, telesni aktivnosti, primernem pridobivanju telesne teže tekom nosečnosti, vegetarijanstvu in drugih načinih prehranjevanja.

Predavala bo Neža Sofija Pristov, študentka 5. letnika splošne medicine. Predavanje poteka v sklopu projekta Gaster Felix Društva študentov medicine Slovenije.