petek, 1. 9. 2023

Košarkarski klub Šentvid med najboljšimi v Sloveniji

Letošnja tekmovalna sezona je bila za šentviške košarkarje ena boljših v zadnjih letih. Potem ko je v preteklosti že krojil sam vrh slovenske pionirske košarke in v sezoni 2016/17 postal državni prvak v kategoriji U15, se je kakovostno delo trenerjev zopet obrestovalo in prineslo izvrstne uspehe.

Strokovno delo z mladimi igralci so prepoznali številni starši in tako danes v klubu trenira preko sto otrok, tako dečki kot deklice. Košarkarski klub Šentvid, ki je svoje delovanje usmeril predvsem v razvoj mladih košarkarjev, je na svoj podmladek izredno ponosen. Poleg napredka v znanju košarke je v ospredju celostni razvoj mladih. Redno športno udejstvovanje neposredno razvija psihomotorične sposobnosti, izboljšuje kondicijo ter ima številne koristi za telesno in duševno zdravje. Z ustreznim športnim programom pa vplivamo tudi na razvoj pozitivne samopodobe, razvoj notranje motivacije, razvoj socializacije ter na oblikovanje lastnosti, kot so odločnost, vztrajnost, discipliniranost, borbenost ipd. Dokazana je tudi povezava z boljšim učnim uspehom.

KK Sentvid 1

Medtem ko so prav vse ekipe pokazale kar precej lepih košarkarskih predstav v državnem prvenstvu, je bila vrhunec sezone uvrstitev ekipe U16 med najboljših osem ekip v državi. V dramatični končnici so mladi košarkarji v kvalifikacijah za finalni turnir, s košem Marka Bukviča v zadnji sekundi, izločili ekipo Nove Gorice in dokazali, da spadajo med najbolj nadarjene igralce svoje generacije. Zaključni turnir elitne osmerice, ki se je odvil v Postojni, je bil nagrada za trdo in požrtvovalno delo v zadnjih sezonah.
Vztrajno in ciljno usmerjeno delo je bilo prepoznano tudi na reprezentančnem nivoju, saj je bilo kar nekaj igralcev vpoklicanih na izborne treninge reprezentance. Tako se je treningov regijskega selekcioniranja za igralce letnikov 2009 in 2010 udeležilo kar sedem naših igralcev. Na širše sezname posameznih reprezentanc pa so bili vključeni naši igralci letnikov 2007 in 2008. Šestnajstletni Marko Bukvič je branil barve državne reprezentance Slovenije na Evropskem prvenstvu U16, ki je potekalo v Skopju.

KK Sentvid 4

Košarkarska šola deluje na različnih osnovnih šolah v Šentvidu in v Dravljah. Treningi za začetnike pa so organizirani na športno-rekreativnem centru ŠD Šentvid na Bokalovi ulici 14. Vpis bo meseca septembra potekal ob ponedeljkih in torkih med 17. in 18. uro na športno-rekreativnem centru ŠD Šentvid.

Aleš Sila