četrtek, 15. 10. 2020

Punca, nekaj moraš narediti zase!

Objavljamo pogovor z Angelco Stanko Škripec, krajanko ČS Dravlje ter članico in prostovoljko skupine Šola zdravja Ljubljana – Dravlje.

Angelca Stanko Škripec je ena od dobitnic priznanja Društva Šola zdravja za leto 2019, ki ga Društvo šola zdravja letno podeljuje zaslužnim članom, prostovoljcem društva.

»Punca, nekaj moraš narediti zase!«

Dvainsedemdesetletna Angelca Stanka Škripec se svojega prvega srečanja z jutranjo vadbo »1000 gibov« spominja takole: »Nekega oktobrskega jutra me je poklicala Slavica Koman, predsednica RK Dolomitski odred Dravlje in me vprašala ali bi bila pripravljena prevzeti vodenje skupine za Šolo zdravja. Razložila mi je, da gre za telovadbo na prostem. Ker sem v tistem obdobju vsako jutro doma bolj kot ne poležavala, gledala televizijo, itn., sem si rekla: Punca, nekaj moraš narediti zase!»
Tako se je po kratkem premisleku Angelca odločila, da se bo priključila Šoli zdravja. Zmenili sta se za promocijski sestanek s krajani, srečanje s predsednico Društva Šola zdravja (DŠZ) Zdenko Katkič in zdravnikom Nikolayem Grishinom (idejnim ustanoviteljem tega društva). »Sestanka se je udeležilo kar precej krajanov«, se spominja Angelca. »Predlagala sem, da s telovadbo začnemo že kar naslednji teden, in sicer v ponedeljek. Dobila sem »skripto« o pravilnem izvajanju vaj »1000 gibov«, gospa Zdenka, predsednica DŠZ, pa mi je pomagala z napotki in nasveti, kako začeti. Napotila me je v skupino Ljubljana Livada, da sem se lahko njihove vadbe udeležila v soboto in nedeljo. Vodja skupine Silvica Erlih me je prijazno sprejela in se pri vajah posvetila le meni. Doma sem natančno preučila navodila za vaje in si naredila povzetek – »plonk ceglc«. Za prvo vadbo sem bila pripravljena!« - ponosno pristavi.
Prvega srečanja se je udeležilo sedem krajanov, kakšen mesec po njem pa so se predstavili še na občnem zboru upokojencev ter medse privabili še deset novih članov. »Nove člane smo pridobivali postopoma. Pripeljali so tudi svoje prijatelje, znance in sorodnike. Njihovo število je naraščalo. K nam so se kmalu priključili še Koseščani, Šiškarji in Šentvidčani. V naši skupini sicer prevladujejo ženske, a smo ponosne, da se nam je vseeno pridružilo kar nekaj moških in prav ti so mi že večkrat priskočili na pomoč,« pojasni Angelca.
Angelca Stanka Škripec v skupini Ljubljana – Dravlje prostovoljno vodi telovadbo že več kot 10 let, za kar ji od srca čestitamo! Na vprašanje, kakšno razliko čuti v svojem telesu po desetletju vsakodnevne telovadbe, po spoštovanja vredni dobi zdravega in aktivnega življenja, nam odgovori: »Vsakodnevna telovadba koristi meni in tudi mojim sošolkam in sošolcem. Počutje je boljše, telo si je nabralo kondicijo in zato je tudi moje gibanje bolj sproščeno. Z gibi rok in nog imam sedaj veliko manj težav. Ena izmed sošolk ni mogla dvigniti rok, imela je tudi težave z oblačenjem. Z redno telovadbo pa je to bolečino odpravila. Druga si je poškodovala kolk. Ker poškodbe ni jemala resno, se je bolečina vrnila. Morala je v bolnišnico. Bilo je tako hudo, da so jo poslali na zdravljenje v Sežano. Pobrala se je in danes s pomočjo hojce vsak dan hodi k telovadbi. Tudi meni se je že zgodilo, da sem se pred lastnim domom spotaknila in padla. A odnesla sem jo le z lažjo poškodbo tako, da sem že naslednji dan telovadila.«
Povprečna starost v Društvu Šola zdravja je 69 let, veliko je tudi starejših, preko 80 in 90 let, a v času pandemije covida-19 v njihovih vrstah ni bilo okuženih. »Nekateri člani«, pojasni gospa Angelca, »vztrajajo kljub bolezni in poškodbam in če se le da redno hodijo k telovadbi. Tisti, ki res ne morejo ali ne smejo telovaditi, pridejo na kavico zaradi druženja.«, kar je seveda za starejšo populacijo zelo spodbudno.
V tem bogatem in zelo dejavnem desetletnem obdobju je Angelca Stanka Škripec sodelovala tudi pri ustanavljanju in razvoju novih skupin. Tako je pomagala pri uvajanju skupine v Šiški na Trgu komandanta Staneta, v Kosezah, na Brodu in tudi v Medvodah. »Ko neka skupina zaživi, me prevevajo zelo lepi občutki«, prizna. »Toplo mi je pri srcu, še posebej, ko opazim hvaležnost novih telovadcev in njihovih vodij. Na vsakoletnem občnem zboru upokojencev predstavimo tudi svojo dejavnost in tako pridobivamo nove člane. Dobro sodelujemo s Četrtno skupnostjo in Turističnim društvom v Dravljah in z Domom starejših občanov Šiška, kjer vsako leto telovadimo s prebivalci doma, tudi s tistimi, ki so priklenjeni na voziček. Skratka, če hočemo ostati dlje časa samostojni, se moramo redno razgibavati.«

Neda Galijaš