Zeleni ambasador 2016

Pester program

V petek, 28. oktobra 2016, je Četrtna skupnost Polje zeleno štafeto predala novi ambasadorki, Četrtni skupnosti Dravlje. Dogodek so odprli otroci OŠ Miška Kranjca s svojim pevskim nastopom. Sledil je pozdravni nagovor svetnice ČS Dravlje, Mine Lunder. Napovedala je tri tedne konstruktivnega sodelovanja in vrsto dogodkov, ki so jih pripravili v sodelovanju z društvi in ostalimi sodelujočimi.

V nadaljevanju je Nataša Jazbinšek Seršen, vodja Oddelka za varstvo okolja MOL, pozdravila vse prisotne. Povedala je, da je MOL že v letu 2014 pričela z intenzivnimi pripravami za letošnje leto, ko je Ljubljana Zelena prestolnica Evrope. Zadali smo si cilj, da bomo vsi del te velike in enkratne zgodbe in da bomo vsi Ljubljančani vedeli, kaj pomeni ta laskavi naziv. S pomočjo šol, vrtcev, nevladnih organizacij, zavodov, društev in seveda četrtnih skupnosti nam je to tudi uspelo. Smo na pravi poti, da ohranimo naš planet za naše zanamce. Nataša Jazbinšek Seršen je še poudarila, da čeprav se leto 2016 izteka, bo Ljubljana za vselej ostala Zelena prestolnica Evrope.

Nato je sledila predaja štafete ZPE. Predsednica ČS Polje, mag. Marija Minka Jerebič, meni, da morajo biti četrtne skupnosti zelene ambasadorke ves čas. V svojih treh tednih so v ČS Polje pripravili vrsto zanimivih dogodkov in predavanj. Vse to jih je še bolj povezalo s svojimi društvi in ostalimi četrtnimi skupnostmi. Predsednica ČS Polje je nato ponosno predala repliko ZPE predsedniku ČS Dravlje, Marku Zibelniku. Predsednik je povedal, da je zeleno ambasadorstvo odgovornost in velik izziv. Vse četrtne skupnosti so bile do sedaj resnično neverjetne in prepričan je, da bodo tudi ČS Dravlje. V to tudi ne dvomi, saj kot pravi sam, so njeni prebivalci najbogatejši v srcu. Prisotne je povabil, da si ogledajo program in njihove prireditve, ter da se jih udeležijo v čim večjem številu.

Za konec so učenci OŠ Miška Kranjca zapeli še nekaj pesmi ter zaigrali na harmoniko. Sledilo je druženje ob slastnih prigrizkih in odlični torti.

Prevzem ambasadorstva

Točka.Zate.

10.11.2016 med 10 in 11 uro

V in pred Točko.Zate. je Četrtna skupnost Dravlje v sodelovanju s PD Rožmarin in otroki Vrtca Mojca pripravila dogodek poln petja, plesa in deklamiranja. Poudarek je bil v znamenju medgeneracijskega sodelovanja in kvalitetnega sobivanja.

11.11.2016 med 17 in 18 uro

V in pred Točko.Zate. je Četrtna skupnost Dravlje v sodelovanju z Jadralnim klubom Odisej s prikazom avdiovizualnih posnetkov predstavila dejavnost društva. Pripravili so tudi praktično delavnico, kjer so obiskovalci lahko spoznali glavne morske vozle ter njihovo uporabo.

11.11.2016 med 17 in 18 uro

V in pred Točko.Zate. je Četrtna skupnost Dravlje v sodelovanju z Jadralnim klubom Odisej s prikazom avdiovizualnih posnetkov predstavila dejavnost društva. Pripravili so tudi praktično delavnico, kjer so obiskovalci lahko spoznali glavne morske vozle ter njihovo uporabo.

Ostali dogodki v času ambasadorstva

 • 28.10.2016 ob 11. uri, Draveljska 44
  Prevzem štafete zelenega ambasadorstva ČS Dravlje.
  Predstavniki ČS Polje in ČS Dravlje so si predali repliko ZPE. Sledil je kratek kulturni program.
 • 2.11.2016 ob 16. uri, zbor: Draveljska 44
  Čistilna akcija ČS Dravlje
  Čistilna akcija ČS Dravlje.
 • 4.11.2016 ob 14. uri, ploščad pred župnijsko cerkvijo sv. Rešnjega telesa in krvi, Podutiška cesta 130
  Lokalna samooskrba
  Promocijska prodaja kmečkih pridelkov in izdelkov ter publikacije »Drevesne učne poti«, ki ga ustvarja Vrtec Mojca. Za dobro vzdušje je bilo poskrbljeno z atraktivnim glasbenim programom.
 • 7.11.2016 ob 18. uri, Draveljska 44
  Predavanje: Podnebje in podnebne spremembe
  Predavateljica dr. Lučka Kajfež Bogataj
  Podnebne spremembe so pereč problem sodobnega sveta. Predavateljica je delila njeno strokovno znanje ter vzpodbudila h konkretnim ukrepom pri skrbi za okolje.
 • 9.11.2016 ob 18. uri, Draveljska 44
  Plesno – pevska prireditev
  Društvo upokojencev Dravlje ter Zborček upokojencev so pripravili pester večer poln plesa, glasbe ter dobre družbe.
 • 10.11.2016 ob 18. uri, Draveljska 44
  Predavanje: Živeti zdravo v zdravem okolju
  Predavateljica mag. Klementine Sambolić, Zavod Družinska harmonija
  Beseda je tekla o načinu zdravega življenja v zdravem okolju.
 • 18.11.2016 ob 18. uri, Draveljska 44
  Kulturna prireditev Dravlje pojejo
  PD Rožmarin ter otroci Vrtca Mojca so poskrbeli za živahen glasbeni program.
 • 19.11.2016 ob 9. uri, zbor: Draveljska 44
  Pohod ob meji ČS Dravlje
  TD Dravlje in ŠD Dravlje sta udeležence pohoda popeljali ob markirani meji ČS Dravlje. Sledila je pogostitev zbranih udeležencev.

V času ambasadorstva je ČS Dravlje sodelovala z 21 deležniki:
Turistično društvo Dravlje; Društvo upokojencev Dravlje; PD Rožmarin; Vrtec Mojca; ŠD Dravlje; Jadralni klub Odisej; Klapa Lumin; OŠ Miška Kranjca; Dr. Lučka Kajfež Bogataj; Mag. Klementina Sambolić; Združeni pevski zbor OŠ Dravlje in Šentvid; Otroški pevski zbor OŠ Dravlje; Tamburaška skupina Mlin; Moška vokalna skupina Fone Megale; Mešani pevski zbor Waldorfske šole učiteljev in staršev; Mešani pevski zbor Župnije Ljubljana Dravlje; Plesna sekcija Društva upokojencev (vodja: Mimi Herakovič); Marko Čižman, Župnija Ljubljana- Podutik; Irena Jenko, Kmetija Eržen; Mirjam Kržič, Kmetija Kržič; Simon Strgar, Dom starejših občanov Šiška.

ČS Dravlje je pripravila tudi blog, ki je bil objavljen na spletni strani www.zelenaljubljana.si.