petek, 8. 6. 2018

Kolesarski maratona Franja: ovire v prometu in zapore cest

Ta konec tedna bo potekal tradicionalni kolesarski maraton Franja BTC City, zato bo v petek, soboto in nedeljo promet oviran na cestah, po katerih bodo speljane trase maratona.

Ovire v prometu in zapore cest

V petek, 8. junija 2018, bodo med 15. in 21. uro  zaradi dirke na čas zaprte ceste med BTC-jem in Domžalami (Šmartinska cesta v Ljubljani, regionalna cesta med naseljema Sneberje in Domžale, Kolodvorska cesta v Domžalah). Obvozi bodo urejeni.

V soboto, 9. junija, bo v okviru Maratona Franja prvič organizirana Barjanka, kolesarska tura po Ljubljanskem Barju. Start kolesarjev bo na Kongresnem trgu, od koder se bodo podali na Aškerčevo, in Tržaško cesto ter čez Dolgi most naprej proti Barju. Omenjene ceste bodo zaprte predvidoma ob 8. do 8.30 ure.  Cilj bo v BTC-ju, kolesarji bodo tja pripeljali po Ižanski in Hradeckega cesti ter naprej po Litijski, Kajuhovi in Šmartinski cesti, zato bodo te ceste občasno zaprte. Prihod kolesarjev v cilj je predviden med 11.30 in 12.45 uro.

V nedeljo, 10. junija, bosta na vrsti še maraton Franja ter mali maraton, zaradi katerih bo med 9. in 17. uro promet oviran na cestah na relaciji Ljubljana – Vrhnika – Logatec – Godovič – Idrija – Cerkno – Kladje – Gorenja vas – Škofja Loka – Zbilje – Vodice – Tacen – BTC Ljubljana, med 11. in 13. uro pa tudi na relaciji Dolgi most – Dobrova – Horjul – Vrzdenec – Suhi Dol – Gorenja vas. Na nekaterih mestih bodo vzpostavljene dolgotrajnejše popolne zapore prometa. Na območju Ljubljane bodo od 12. do 17. ure zaprte Tacenska cesta, Obvozna cesta, Dunajska cesta, Dimičeva ulica, Kranjčeva ulica, krožišče Žale, Pokopališka ulica in Šmartinska cesta ter območje do cilja v BTC. Obvozi bodo urejeni, na vseh pomembnejših cestnih priključkih ob trasi maratona bodo promet usmerjali policisti in redarji.

Vse podrobnosti o zaporah ter o maratonu Franja BTC City najdete tukaj.

Udeležence v prometu prosimo, da spoštujejo prometno signalizacijo, in se zahvaljujemo za razumevanje. Aktualne prometne informacije lahko spremljate na portalu PROMinfo.

V Mestni občini Ljubljana spodbujamo športne dogodke in prireditve

Maraton Franja BTC City je že od samega začetka (1982) rekreativno-tekmovalna prireditev, ki v tridnevnem dogajanju povezuje kolesarje vseh starosti. Z različno zahtevnimi kolesarskimi progami je namenjena tako najboljšim kolesarjem kot tudi povprečnim rekreativcem, družinam ter tistim, ki za kolo bolj poredko najdejo čas. Maraton je vpisan v koledar mednarodne kolesarske zveze UCI in kot tak prepoznavna in priznana mednarodna prireditev pri nas. Letno mu v MOL namenjamo 145.000 evrov. 

Kolesarski dogodek Barjanka letos prvič

Kolesarsko doživetje na Ljubljanskem barju je turistično športni dogodek, ki povezuje lokalno skupnost, občine, ponudnike in društva. Trasa "Barjanke" bo potekala po vseh občinah v krajinskem parku in bo dolga 85 km.

Občine skozi katere gre Barjanka: 

  • Mestna občina Ljubljana
  • Občina Brezovica
  • Občina Log – Dragomer
  • Občina Vrhnika
  • Občina Borovnica
  • Občina Ig
  • Občina Škofljica

Barjanka je kolesarski dogodek, ki ima namen predstaviti lepote Ljubljanskega Barja in obuja spomine na začetek kolesarskih tekmovanj, ko so prve kolesarske dirke še potekale po makadamskih cestiščih. Ljubljansko barje je poleg izjemnih naravnih znamenitosti in svetovne kulturne dediščine obdarjeno tudi z najdbo svetovnega merila, ki je na podlagi analiz staro več kot 5.000 let. Posebno pozornost vzbuja izjemna najdba diskastega kolesa z osjo, ki so ga arheologi odkrili zgodaj spomladi leta 2002 na območju kolišča na naselbini Stare Gmajne na jugozahodu Ljubljanskega barja.