sreda, 17. 2. 2016

Ljubljana – srcu prijazno mesto

Mestna občina Ljubljana je na različnih lokacijah po Ljubljani namestila 43 avtomatskih eksternih defibrilatorjev, prenosnih elektronskih naprav, ki so sposobne zaznati zastoj srca ter ga s pomočjo električnega sunka ponovno pognati.

Pri srčnem zastoju je namreč ključna takojšnja pomoč, zato je izredno pomembno, da v primeru, da moramo pomagati posamezniku s srčnim zastojem, vemo, kje je najbližji defibrilator, s katerim mu lahko rešimo življenje in kako ga pravilno uporabljati!

Če avtomatski eksterni defibrilator (AED) ob temeljnih postopkih oživljanja uporabimo v 3-5 minutah po srčnem zastoju, lahko povečamo delež preživetja za celo več kot 50 %. Prav zato imamo vsi mimoidoči, ki se srečamo s posameznikom s srčnim zastojem, ključno vlogo pri njegovem preživetju.

Defibrilatorje je MOL namestila na različnih lokacijah v Ljubljani in vsi so javno dostopni (24/7).

Lokacije, kjer so nameščeni defibrilatorji so označeni z univerzalnim, mednarodno priznanim znakom. Ažuren seznam AED naprav po Sloveniji najdete na spletni strani http://www.aed-baza.si/, kjer lahko poiščete najbližji defibrilator v vaši okolici.

 

Delavnica »temeljni postopki oživljanja s prikazom pravilne uprabe defibrilatorja«

V Službi za lokalno samoupravo MOL namenjamo informiranju in ozaveščanju meščank in meščanov veliko pozornost. Zavedamo se pomembnosti poznavanja pravilne rabe defibrilatorjev ter dragocenosti časa, ki je izjemnega pomena pri preživetju človeka s srčnim zastojem.

V sodelovanju z Društvom študentov medicine Slovenije in Rdečim križem Slovenije OZ Ljubljana redno izvajamo poučne delavnice namenjene prebivalcem, ki živijo v bližini lokacij, kjer so nameščeni defribrilatorji. Na delavnici predstavimo udeležencem dejavnike tveganja srčno žilnih obolenj ter jih naučimo kako s pravilnimi postopki oživljanja in varno rabo defibrilatorja pomagamo človeku s srčnim zastojem. Opravljamo tudi brezplačne meritve krvnega sladkorja, tlaka in holesterola.

Delavnica bo za občane na območju NOVIH FUŽIN v četrtek, 24. marca 2016 ob 18. uri v Domu krajanov Fužine. Podrobnejša pojasnila prejmete na sedežu ČS Moste (tel. št. 544 23 75) oziroma bodo objavljene v glasilu Ljubljana in na spletni strani ČS ter MOL.