sobota, 28. 5. 2011

OŽivimo fuŽine! sosed sosedu Človek-fuŽiniada, 28. maj. 2011

Uspelo nam je! Prebudili smo naše sokrajane in jim pomagali pri medsebojnem dobrososedskem druženju....

Društvo za razvoj skupnostnih programov za mlade, Center za socialno delo Ljubljana Moste-Polje in Četrtna skupnost Moste smo že sedmo leto zapored pripravili v ljubljanskih Fužinah javno multi-kulturno prireditev "OŽIVIMO FUŽINE! SOSED SOSEDU ČLOVEK", v okviru katere smo v soboto, 28. maja, tokrat na ploščadi na Preglovem trgu zelo uspešno izpeljali našo FUŽINIADO.

Na njej je od 14h do 19h potekal bogat kulturni program s folklornimi skupinami različnih narodnosti iz Slovenije: srbski Mladost in Vidovdan, bosanska Ljiljan, makedonska Kalina, hrvaška Međimurje in slovenska Emona ter pevski zbor Doma starejših občanov iz Fužin.
Raznovrstni narodnostni plesi in petje, igre mladostnega osvajanja, pokončna poskočnost in graciozna tankočutnost ter blagozvočje starejših glasov … – vse to je zadrževalo oblačno nebo, ki se je vse bolj veselilo z nami in skrivalo svoje kaplje, da nas ni poškropilo. Pod njim se je zbirala množica gledalcev: bilo jih je vse več, naenkrat gotovo 2000, skozi ves dan 3000 do 4000. Nastopajoči so bili zares odlični, gledalci pa temu primerno izredno navdušeni. Vse je prišel nenapovedano pozdravit tudi župan MOL Zoran Janković.
Naša voditeljica je z dobršno mero živahne prijetnosti, s poučno predstavitvijo skupin, s pogovori z njihovimi člani in z lastno izraženo željo, da se še sama nauči različnih plesnih korakov, vseskozi spodbujala občinstvo k veselemu sodelovanju. Pred odrom so rajali najmlajši … Za sproščujoči smeh pa je med prireditvijo z zabavnim skečem poskrbela priznana igralka Vesna Anđeljković.
Po vsesplošnem »jugoslovenskem« kolu, ko so se na odru in pod njim pomešali vsi, nastopajoči in gledalci vseh narodnosti, ponosni občani Ljubljane, živobarvni prebivalci multikulturne Slovenije, je naposled s soncem obsijani večer z nekaj svojimi poučnimi skladbami zaključil še naš reper Nikolovski.
Na okoliških stojnicah so se folklorne skupine predstavljale še s posebnim prikazom svojih običajev, spominki in različnimi kulinaričnimi dobrotami. Sicer pa je bilo v času prireditve vseskozi poskrbljeno za ugodno gostinsko ponudbo.

Fužiniado je sofinancirala Mestna občina Ljubljana.


Pripravil: Aljoša Gadžijev (Društvo SPM)