četrtek, 18. 10. 2012

Rekreativni dnevi septembra v mostah so uspeli, Športni hura!

Za Četrtno skupnost Moste je zelo pester september. S pomočjo Športne zveze Ljubljane (v nadaljevanju ŠZLJ), Balinarskega športnega društva Nove Fužine (v nadaljevanju BŠD) in Športno rekreativnega kluba Nove Fužine smo izvedli štiri rekreativne dni, ki so v večini potekali na površinah Balinarskega športnega društva Nove Fužine, pri Brodarjevem trgu. V tem času smo poskušali občanom prikazati načine za aktivnejše in bolj zdravo preživljanje prostega časa v njihovi neposredni bližini.

 

06. SEPTEMBRA 2012 smo pripravili prikaz pravilne tehnike nordijske hoje, ki jo je izvedlo Športno rekreativno društvo Tacen, v sodelovanju s ŠZLJ. Prikaz je potekal na teoretičnem in praktičnem nivoju. Občani pa so imeli tudi možnost, da se prijavijo na tečaj pravilne tehnike nordijske hoje, ki ga sofinancira MOL in poteka v jesenskem ter spomladanskem času tudi na Fužinah. Sočasno je potekalo brezplačno merjenje krvnega tlaka, sladkorja v krvi in holesterola. Zaradi velikega zanimanja občanov, tako za merjenje kot za nordijsko hojo, se je dan zavlekel v večer in prvi rekreativni dan smo zaključili z dobrimi občutki glede izvedbe ter obiska in upanjem, da bo tako tudi na naslednjih dogodkih.
 
13. SEPTEMBRA 2012 smo pripravili uradno otvoritev zunanjih fitnes naprav, ki se nahajajo ob sprehajalni poti proti vzhodu od Brodarjevega trga 10, s postavitvijo obvestilne table ter prerezom traku. Predstavnik Športno rekreativnega kluba Nove Fužine je obiskovalcem prikazal pravilno vadbo na fitnes napravah. Nato smo obiskovalcem ponudili zdravo hrano in pijačo, ki so jo skupaj z mentorico pripravili dijaki četrtega letnika Srednje šole za gostinstvo in turizem. Pod šotorom so obiskovalce pogostili s piščančjimi rezanci z zelenjavo, jabolčno gibanico ter breskovim in borovničevim napitkom. Kljub slabemu vremenu dobre volje ni manjkalo in tudi obisk je bil zelo številen.
 
20. SEPTEMBRA 2012je BŠD na igriščih za petanko predstavilo pravila za igranje petanke ter nato interesentom tudi omogočilo igranje. Vsaka skupina-ekipa je imela svojega demonstratorja, ki je občanom tudi med igro dajal napotke glede položaja telesa in načinov metanja krogel. Sočasno je potekalo merjenje telesne teže z analizo telesne maščobe, mišične mase in količine vode v telesu, ki je potekalo pod okriljem ZD Ljubljana, OE Moste-Polje. Mogoče nam je tega dne pripomoglo sonce ali pa resnično veliko zanimanje za igranje petanke, saj je bil ta dan obisk najbolj številen. Glede na zelo zadovoljne udeležence pa lahko sklepamo, da je bila tudi predstavitev petanke zelo dobra.
 
Vse nove in stare navdušence za igranje petanke, bi radi razveselili z novico, da je BŠD, v sodelovanju s ČS Moste in s finančno pomočjo Mestne občine Ljubljana, zgradilo nov in uporaben športni poligon oziroma igrišče za petanko, kjer je možnost tekmovanja sedmih ekip. Igrišče se nahaja zunaj ograjenih površin BŠD, na mestu bivšega igrišča za badminton in je namenjeno tudi vsem občanom, ki so se ali se še bodo navdušili za to zvrst rekreacije.
 
26. SEPTEMBRA 2012 so bili člani BŠD zopet na voljo občanom, tokrat na igriščih, ki so namenjena za balinanje. Takoj zatem, ko so vrli balinarji popivnali luže na baliniščih so vedoželjnim občanom razložili pravila balinanja, nato pa so se občani lahko preizkusili tudi v igranju oziroma tekmovanju trojk. Dobro, da so igrišča osvetljena, saj se je igranje zopet zavleklo v večer. Sočasno je potekalo tudi veliko zanimanje za brezplačno merjenje krvnega tlaka, sladkorja v krvi in holesterola.
 
Za nami je še ena  uspešna akcija, v kateri se je pokazalo, da si v Mostah znamo medsebojno pomagati, se zabavati in da smo seveda pravi športniki. Poskrbeli smo za mlado strokovno vodstvo in dober športni team, ki je izvajal aktivnosti z obiskovalci. Lačne smo nasitili, žejne napojili, velikim pa omogočili dober nasvet , veliko dobre volje , smeha in želje za nove aktivnosti.
Glede na pozitivne odzive občanov, ki so se prireditev udeležili, bomo podobne rekreativne dneve poskušali organizirati tudi prihodnje leto.
 
Zaključek rekreativnih dni pa ne pomeni, da v Četrtni skupnosti Moste počivamo, ampak se s polno paro pripravljamo na Velikančka, zadnjo prireditev v tem koledarskem letu. V torek 11. decembra bo na ploščadi Preglov trg, v okviru prireditve, od 14. ure dalje potekala Pravljična tržnica z bogato ponudbo ročnih izdelkov po simboličnih cenah, naše najmlajše pa bo obiskal naš zvesti Dedek Mraz. 
 
Več o igranju petanke lahko izveste na :www.zdps.si
 
Več o igranju balinanja pa na:www.balinarska-zveza.si/
 
 
BALINARSKO DRUŠTVO FUŽINE,
Brodarjev trg 10, 1000 Ljubljana
Kontaktna oseba:
Puh Milan (041-529 307)
Laura Brečič (031-516 281)
email:
medvedi@zdps.si
 
 
 
 
PLANINSKO DRUŠTVO »DRAGO BREGAR«
 
Planinsko društvo »Drago Bregar« ima vsak prvi petek v mesecu na Preglovem trgu 15, v 1. nadstropju (soba št. 19), od 17.-19. ure uradne ure društva. Vpišete se lahko v društvo ali se prijavite na izlet. Člani PD z veljavno planinsko izkaznico imajo do 50 % popust na ceno za prenočevanje v planinskih kočah planinskih društev, članic PZS, in so oproščeni plačila turistične takse.
Društvo upravlja s kočo na Planini Viševnik, ki je odprta od 9. junija do 1. oktobra, tel: 031-270 884.
Več o društvu lahko izveste na : www.pzs.si/pd/pd-drago_bregar 
 
Preglov trg 15, 1000 Ljubljana
Kontaktna oseba:
Tanja Cimperman (041-522 769)
Gabrijel Jelovšek (041 311 070)

Več o nordijski hoji izveste na:www.aktivni.si/hoja/pravilna-tehnika-nordijske-hoje/

ŠE NEKAJ KORISTNIH POVEZAV Z NAPOTKI ZA ZDRAVO ŽIVLJENJE:

www.cindi-slovenija.net/

www.becel.si/

www.zasrce.si/

www.aktivni.si/