četrtek, 16. 5. 2019

Svetlobna gverila tudi na Fužinah!

Mednarodni festival Svetlobna gverila se vsako pomlad – letos že trinajstič zapored – odvija v mestnem središču Ljubljane, letos pa se po nekaj letih premora ponovno vrača tudi na Fužine. Natančneje v park pred Fužinskim gradom, kjer se obeta nekaj svetlobnih instalacij domačih umetnikov oziroma študentov, ki pa so k soustvarjanju svojih del pritegnili tudi mnoge stanovalce Fužin.

Festival Svetlobna gverila, ki v Ljubljani poteka vse od leta 2006, je posvečen produkciji in predstavitvi del sodobne vizualne in novomedijske umetnosti, katerih osnovno izrazno sredstvo je medij svetlobe. Cilj festivala je ustvariti drugačno podobo mesta in približati sodobno umetnost širši publiki. Festival opozarja na vlogo umetnosti v vsakdanjem življenju kot tudi na vlogo, ki bi jo moral imeti umetnik v sooblikovanju javnega prostora. Letošnja tema festivala so Meje. Organizatorji festivala napovedujejo vrsto novih umetniških del slovenskih umetnikov in umetnic; instalacije, interaktivne postavitve, dogodki in projekcije bodo tako dober mesec dni, vse do zaključka na Poletno muzejsko noč 15. junija, razsvetljevale nočno Ljubljano. Z dano temo se festival podaja v raziskovanje različnih vidikov in konceptov meja, naj si bodo te razumljene kot fizične, optične, družbene, psihološke ali povsem duhovne kategorije, ki bodisi razdvajajo, bodisi zbližujejo in povezujejo.

Festival se običajno pričenja z odprtjem razstave v Galeriji Vžigalica in več svetlobnih postavitev v njeni neposredni bližini. Projekti na prostem so vse dni v tednu na ogled med 21.30 in 23.30. Odprtje festivala v Galeriji Vžigalica bo letos potekalo v četrtek, 16. maja, dobra dva tedna kasneje, 31. maja, pa se v drugi polovici festivala dogajanje seli še na Fužine. V parku pred Fužinskim gradom bo svoja dela predstavil Andrej Štular, ki ob pomoči lokalnega zidarja napoveduje izgradnjo pravcatega človeškega 'mravljišča,' posebne stolpnice iz zidakov, iz katere bodo odmevale resnične zgodbe prebivalcev iz soseščine. Pri skupnem projektu bodo sodelovali tudi študentke in študenti Fakultete za arhitekturo ter Fakultete za elektrotehniko, ki v parku napovedujejo postavitev svojevrstne dnevne sobe, kjer bo spreminjajoča se svetloba vplivala na reakcije gledalcev. Še en projekt pripravljajo študentke in študenti Naravoslovnotehniške fakultete: po vzoru ročnih del, s katerimi ljudje ohranjajo stik s svojim narodnim in kulturnim izročilom, so študenti v sodelovanju z lokalnimi prebivalci oblikovali združbo visečih prostorskih tvorb, ki kot mesto v malem metaforično predstavljajo zrcalno sliko Fužin. Projekt nastaja v sodelovanju s Centrom aktivnosti Fužine, varovanci Doma starejših občanov Fužine, člani Društva za razvoj skupnostnih programov za mlade in Četrtno skupnostjo Moste.

13. mednarodni festival SVETLOBNA GVERILA
MEJE / BORDERS

16. maj – 15. junij 2019

www.svetlobnagverila.net

odprtje festivala: Galerija Vžigalica, četrtek, 16. maj, ob 21.30 / do 15. 6.

odprtje postavitev v parku pred Fužinskim gradom: petek, 31. maj, ob 21.30 / do 15. 6.