sobota, 21. 4. 2018

Plešasta pevka v ČS Posavje

Četrtna skupnost Posavje vabi k brezplačnemu ogledu predstave Plešasta pevka BEŠTEKteatra, ki bo v soboto, 21. aprila 2018, ob 20.03 uri v Kulturno prosvetnem domu Savlje Kleče.

O predstavi Plešasta pevka (La Cantatrice Chauve, Eugène Ionesco, 1950): Ko se je Eugène Ionesco, da bi se naučil angleščine, poglobil v jezikovne učbenike, je naletel na kopico vljudnostnih fraz in praznih besed. To ga je navdihnilo, da je napisal besedilo, v katerem je ob govoričenju oseb izrisal tudi izpraznjenost njihovih medsebojnih odnosov. Nastala je drama, ki to ni – sam jo je označil za antidramo – zgodba, ki ni zgodba, z naslovom, ki o njeni vsebini ne pove prav dosti: Plešasta pevka.

V njej srečamo zakonski par, ki govori, a se ne pogovarja. In drugi par, ki je skupaj, a se sploh ne pozna. In še dva, ki … g. in ga. Smith, g. in ga. Martin, služkinja in poveljnik gasilcev so priročno postavljeni na Angleško in tako varno oddaljeni od nas, da se lahko posmejimo njihovemu blebetanju, bebavosti in modrovanju. A Ionescovo besedilo nastavlja ogledalo tudi nam - naši vsakodnevni rutini, puhlosti in praznini. Sprašuje nas, kje je naš ogenj.

Da bi ga le našli in ga ne bi dovolili pogasiti!
Srečno in veliko ognja!
-
Premiera: sobota, 21. april 2018, ob 20.03 uri.
Ponovitvi: sobota in nedelja, 5. in 6. maj 2018, ob 20.03 uri.

Vabljeni! Vstop je prost.