petek, 29. 11. 2019

Skupnost je vezivo družbe

Amir Crnojević je predsednik Četrtne skupnosti Posavje in sodelavec Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana. Navdušuje ga delo z ljudmi in za ljudi. Svojo poklicno pot posveča skupnostnemu socialnemu delu.

Pri delu in raziskovanju se večinoma posveča področju skupnostne oskrbe, socialnemu delu s starimi ljudmi in socialnemu delu z ljudmi z demenco. Proučuje in razvija organizirane oblike pomoči, s poudarkom na vključevanju organiziranega prostovoljstva in medgeneracijskega sodelovanja. Tokrat je za MESTnice zapisal ...

---

Prav je, da smo v življenju kritični, vendar moramo znati tudi pohvaliti. In Ljubljana si zasluži vso občudovanje in vse pohvale. 

Ljubljano čutim kot moderno mesto, ki ima vse lastnosti mesta po meri človeka. Spoštujemo bogato zgodovino in ohranjamo kulturno dediščino in naravo. Ljubljana je danes tehnološko, kulturno, športno, znanstveno, ustvarjalno, podjetniško in duhovno mesto. Je prijazno, pozitivno in barvito mesto tudi na ravni odnosov med ljudmi.

Ljudje smo tisti, ki sestavljamo družbo. Smo socialna bitja, ki za svoj obstoj potrebujemo skupnost. Vsak od nas je pomemben člen pri soustvarjanju življenja v skupnosti in vesel sem, da je Ljubljana mesto sodelovanja in sožitja vseh generacij.

Ljubljano tvori 17 četrtnih skupnosti, ki so zelo raznolike in edinstvene, tako po velikosti kot po sestavi prebivalstva. Vsaka ima svoje specifike, ki morda niso vidne vsakomur, zato je umetnost voditi četrtno skupnost.

Četrtna skupnost Posavje obsega območje med severno ljubljansko obvoznico in reko Savo. Je zelo razgibana, saj zajema urbani (soseska Ruski car ali BS7) in ruralni del (Stožice, Mala vas, Ježica, Savlje, Kleče). Ob nastopu mojega prvega mandata sem si zadal povezati urbani in ruralni del ter ljudi spodbuditi k vključevanju v družbeno življenje, v aktivnosti, ki jih ob podpori četrtne skupnosti organizirajo številna društva.

Z ekipo nam je uspelo in z gotovostjo lahko trdim, da je Četrtna skupnost Posavje povezana skupnost. Za ljudi, v sodelovanju z društvi, organiziramo številne družabne dogodke (Dan sosedov, Kino med bloki, tržnica Pot dobrot, Božično-novoletna tržnica, gledališke predstave lokalne gledališke skupine BEŠTEKteater,...) in osveščevalne skupnostne akcije (Čistilno-olepševalna akcija Za lepšo Ljubljano,...).

Obujamo spomine na zgodovinske dogodke (7. september – prvi oboroženi spopad z okupatorjem na območju ljubljanskega Posavja leta 1941, komemoracija ob partizanski grobnici na pokopališču v Stožicah) in jih vsako leto primerno obeležimo. V prostorih Četrtne skupnosti Posavje vsak dan potekajo raznolike aktivnosti, od ustvarjalnih delavnic, pogovorno-kreativnih medgeneracijskih četrtkov, športnih aktivnosti in zanimivih predavanj o različnih temah, ki zanimajo ljudi. Udeležba je vedno brezplačna. Skupnost povezujemo tudi s številnimi projekti. Zagotovo ste že slišali za Pot dobrot (projekt vodi skupina Skupaj na ploščad!), to je sprehajalna pot med mestom in vasjo, na kateri je možno kupiti domače pridelke in izdelke. Pri nas se je tako možno prehranjevati po principu “z njive na mizo”. 

Ponosni smo tudi na Posavsko štehvanje, tradicionalno etnološko prireditev ljubljanskega Posavja, ki se odvije vsako leto, že 65 let, v Savljah. Prireditev je vpisana v register nesnovne kulturne dediščine in privabi obiskovalce iz cele Slovenije.

Ljubljana je moje mesto! Je pravi mali čudež na Zemlji. In Četrtna skupnost Posavje je njen biser. Da bo tako tudi ostalo pa je vsak od nas odgovoren, da k temu prispeva po svojih najboljših močeh ...

---

Ostale zgodbe sodelavk in sodelavcev preberite v MESTnicah. 

Preberite tudi: