torek, 19. 6. 2018

Teden vseživljenjskega učenja v znamenju Gambije

Četrtna skupnost Posavje v okviru Tedna vseživljenjskega učenja vabi na dogodke, na katerih boste pobližje spoznali Gambijo in njene prebivalce.

Potopisno predavanje o Gambiji ter stojnica z izdelki iz Gambije.

Kdaj: četrtek, 24. maja 2018, ob 17. uri
Kje: Prostori četrtne skupnosti Posavje, Bratovševa ploščad 30

Vabimo vas na zanimivo predstavitev našega dela v Gambiji, projekt botrstev in progama Potuj kot Prostovoljec. Spoznali boste gambijski vsakdan, način življenja in razmišljanja. Spoznali boste zanimivosti, ki jih obiskovalcu ponuja Gambija. Izvedeli boste, kako se je začela zgodba društva in kaj vse se odvija danes. Slišali boste zgodbi dveh boter in prostovoljk, ki sta se pred kratkim vrnili iz Gambije. Dobili boste vse informacije o tem kako poteka prostovoljno delo, kako prostovoljci preživljajo svoj prosti čas in na kakšen način ste lahko stalno v družbi domačinov. Za vas bomo odgovarjali na vsa vprašanja, ki jih imate v zvezi z botrstvom, kako lahko preverite kam gre denar, kako poteka prostovoljstvo, kakšni so predvideni stroški, itd. Vprašali boste lahko vse, kar vas zanima. Na voljo bodo tudi čudoviti izdelki iz Gambije ter razstava fotografij. Vabljeni!

Kaj nas Gambijci lahko naučijo o sreči?

Kdaj: četrtek, 7. junij 2018, ob 17. uri
Kje: Prostori četrtne skupnosti Posavje, Bratovševa ploščad 30

Številni prostovoljci, botri in obiskovalci Gambije so mnenja, da so Gambijci bolj srečni kot Slovenci. “Kljub temu, da nimajo ničesar, so vedno nasmejani.” Otroci nimajo veliko igrač, vednar so bolj srečni kot v Sloveniji.” “Včasih so lačni, vendar so vseeno dobre volje.” “Plešejo, pojejo in se zabavajo brez alkohola in nabito polnih miz hrane”. To so le nekatere besede, ki so jih izrekli številni obiskovalci Gambije, države, ki ji pravijo tudi Nasmejana obale Afrike.
Zakaj tako mislijo? Ali imajo prav? Ali ni tako, da si vsi želijo v Evropo in Ameriko, ker je tam življenje lepše in boljše, ker so tam ljudje bolj srečni?
Če vas zanimajo odgovori, se nam pridružite!

Foto: arhiv Društva za otroke sveta

Osebna zgodba: življenje na dveh celinah (Evropa, Afrika)

Kdaj: torek, 19. junij 2018, ob 17. uri
Kje: Prostori četrtne skupnosti Posavje, Bratovševa ploščad 30

Na področju Gambije delujemo že sedmo leto. V vseh teh letih smo se veliko naučili, naredili veliko napak in prišli do številnih spoznanj. Poleg tega, da skušamo razumeti potrebe Gambijcev, aktivno delujemo na področju prostovoljstva, trajnostnega razvoja in izboljšanja kvalitete življenja tako Gambijcev kot tudi vseh, ki se pridružijo našim projektom namenjenim ranljivim in nepriviligiranim skupinam otrok in odraslih. Življenje in delo na obeh celinah se močno razlikuje hkrati pa tesno povezuje. Mešanica obeh je odlična kombinacija. Spoznanja o tem kaj človek za kvalitetno življenje zares (ne)potrebuje prinašajo svobodo, zadovoljstvo in srečo.
Vabljeni na zanimivo predavanje!