Zeleni ambasador 2016

Pester program

Četrtna skupnost Posavje je, 6.6.2016, prevzela zeleno ambasadorstvo od Četrtne skupnosti Jarše. Predaja štafete je potekala v zelenem okolju, v Centralnem parku med Glinškovo ploščadjo in Mucherjevo ulico. Uvodoma so otroci iz otroškega pevskega zbora Sovice OŠ Danile Kumar zapeli himno ZPE. 

V pevskem zboru so sodelovali tudi otroci iz mednarodnega programa, ki so se posebej za to priložnost himno Ljubljana.Zate. naučili v slovenskem jeziku. Besedo je nato prevzel g. Bojan Hajdinjak,predsednik ČS Jarše, ki je povedal, da so bili ponosni nosilci tega naziva. V treh tednih ambasadorstva so promovirali zeliščarstvo v urbanem okolju ter varovanje okolja z akcijami ozaveščanja glede pobiranja pasjih iztrebkov ter parkiranja avtomobilov na zelenicah. Naslednji nosilki naziva je zaželel obilo uspešno izpeljanih aktivnosti za občane, saj da bo Ljubljana tudi z njihovo pomočjo zaživela s polnim srcem, kot aktualna Zelena prestolnica Evrope.

V nadaljevanju je predsednik ČS Posavje, g. Amir Crnojević, pozdravil vse prisotne. Zahvalil se je vsem, ki so kar eno leto pripravljali aktivnosti, ki sledijo v naslednjih treh tednih. V tem času bodo izvedli kar 17 projektov, ki jih predstavljajo v lično izdelani brošuri ter prisotne vljudno povabil da se jih udeležijo v čim večjem številu.  

Besedo je nato predal županu, g. Zoranu Jankoviću. Uvodoma je župan povedal, da je Ljubljana zmagala za generacije, ki šele prihajajo. To, da se na predajah vedno zbere tako veliko število ljudi jasno kaže, da smo Ljubljančanke in Ljubljančani pripravljeni na zelene akcije. Izpostavil je kar dve iz akcije Človek, in sicer, da pazimo na čigumije ter da za svojimi hišnimi ljubljenčki pobiramo »pasje bombice«. S temi majhnimi koraki bomo namreč še naprej lahko uživali v našem najlepšem mestu na svetu. Nato je sledil kulturni del programa z zborčkom Sovice, pevsko skupino Medenke ter Avsenikovo Golico v izvedbi Matija Novaka. Odprli pa so tudi UNICEF-ovo razstavo Male zelene zgodbe – Punčke iz cunj. Predsednik ČS Posavje je na koncu vse prisotne povabil na klepet in druženje ob dobrotah lokalnih kmetij, ki jih je pripravil kuhar Klemen Košir. 

Prevzem ambasadorstva

Točka.Zate.

10.6.2016 med 18. in 20. uro

V Točki.Zate in na stojnici pred Mestno hišo so obiskovalci s predsednikom ČS Posavje in učenci OŠ Danile Kumar lahko spoznali Ljubljansko Posavje. Predstavili so četrtno skupnost, aktivne organizacije, ki delujejo v njej ter OŠ Danile Kumar. 

17.6.2016 med 18. in 20. uro

V Točki.Zate in na stojnici pred Mestno hišo je ČS Posavje v sodelovanju s Kmečko strojno skupnostjo Savlje Kleče predstavila tradicionalno Posavsko štehvanje.

22.6.2016 med18. in 20. uro

V Točki.Zate in na stojnici pred Mestno hišo je ČS Posavje v sodelovanju s skupino arhitektov (Skupaj na ploščad), ki jo vodita Damjana Zaviršek Hudnik in Boštjan Sojer predstavila projekta Pot dobrot in Urbano čebelarjenje. Hkrati pokušina lokalnega sadja in zelenjave.

Ostali dogodki v času ambasadorstva

 • 6.6.2016 ob 18. uri, Centralni park Glinškova - Mucherjeva
  Prevzem štafete zelenega ambasadorstva ČS Posavje.
  Predstavniki ČS Jarše in ČS Posavje so si predali repliko ZPE. Sledil je kratek kulturni program. Obiskovalce je pozdravila tudi zmajčica Flora.
 • 6.6.2016 ob 18. uri, otvoritev v Centralnem parku Glinškova – Mucherjeva. Nato razstava na sedež ČS, Bratovševa ploščad 30
  Otvoritev Unicef-ove razstave »Male zelene zgodbe punčke iz cunj«. Dobrodelno prodajna razstava - projekt UNICEF-a »Posvoji punčko, reši otroka« v sodelovanju s Slovensko fundacijo za UNICEF in Univerzo za  tretje življenjsko obdobje.
 • 7.6.2016 ob 19. uri, vrtičkarsko območje Savlje, Saveljska c. 50
  Umetnost Kompostiranja. Na delavnici so predstavili teoretične osnove kompostiranja:
  -          v kakšnem vrstnem redu si morajo v kompostnem kupu slediti snovi,
  -          s čim cepimo kompost, da procesi razkroja organske snovi potekajo hitreje,
  -          zakaj je pomembna zračnost kompostnega kupa,…
  Na delavnici so prikazali tudi pravilno postavitev kompostnika.
 • 9.6.2016 ob 17. uri, pred OŠ Danile Kumar, Godeževa ulica 11
  Delavnica Urbano čebelarjenje. V letu 2015 so pod vodstvom čebelarja Boštjana Sojerja pričeli urejati in skrbeti za skupnostni panj. Na delavnici so predstavili posebnosti urbanega čebelarjenja in osnovna opravila pri delu s čebelami od meseca maja do točenja medu v mesecu juliju. Med, ki ga pridelujejo v skupnostnem čebelnjaku, so poimenovali »Carski med« in v sebi združuje izbrane okuse cvetlic soseske Ruski car in Četrtne skupnosti Posavje.
 • 9.6.2016 ob 18.30 uri, dvorišče pred vhodom v dvorano na Bratovševi ploščadi 30
  Delavnica Poenostavimo si življenje. Delavnica z EKO nasveti, kjer so obiskovalce naučili kako izdelati bio pralni prašek, bio dezodorant in druga bio čistila. Zanimivo, praktično, uporabno in ekološko.
 • 11.6.2016 od 9. do 13. ure, Bratovševa ploščad, pred trgovino in banko
  Tržni dan Pot dobrot na Bratovševi ploščadi. Obiskovalci so lahko poizkusili in kupili sveže pridelke lokalnih pridelovalcev, ki sodelujejo pri projektu Pot dobrot. Na voljo je bil tudi SmutKolo, kjer so si obiskovalci lahko brezplačno in z lastno energijo zmešali smuti iz lokalno pridelanega sadja in zelenjave.
 • 12.6.2016 ob 10. uri, vrtičkarsko območje Savlje, Saveljska c. 50
  Otvoritev skupnostnega zeliščnega vrta Savlje. Vrtičkarji in učenci biološkega krožka OŠ Danile Kumar so združili moči in uredili skupnostni spiralni zeliščni vrt, na katerem so si obiskovalci lahko nabrali sveža zelišča. Zeliščni vrt je namenjen strokovnim delavnicam, druženju in izmenjevanju vrtičkarskih izkušenj.
 • 12.6.2016 ob 16. uri, Centralni park Glinškova - Mucherjeva
  Zelemenjava, garažna razprodaja in izmenjevalnica. Obiskovalci so lahko prodajali svojo kramo, menjavali semena in poskušali specialitete iz svežih lokalnih sestavin, ter uživali ob koncertu lokalne glasbene skupine.
 • 13.6.2016 ob 18. uri, Tesovnikova ulica – igrišče
  Voden ogled prvega javnega sadnega parka – Naravno okolje ob reki Savi ponuja idiličen prostor za sprostitev, rekreacijo, izobraževanje in aktivni oddih. V ČS Posavje imajo tudi 1. javni sadni park s 300 sadnimi drevesi, ki je nastal z dolgoletnim prostovoljskim delom krajanov. 
 • 14.6.2016 ob 18. uri, Bratovševa ploščad, pred trgovino in banko
  Akcija Rokavice gor! Predstavitev zdravju škodljive tujerodne invazivne rastline ter način za njihovo varno odstranitev. Poleg zelo nevarne ambrozije so predstavili tudi japonski dresnik, veliki pajesen, orjaški dežen, zlato rozgo, železavo nedotiko in druge. 
 • 16.6.2016 ob 18. uri, Bratovševa ploščad
  Netopirji, nočni letalci, ki sobivajo z nami.
  Kakšna je vloga teh letečih sesalcev in kako sobivati z njimi v urbanem okolju so obiskovalci zvedeli na delavnici, ki jo ČS Posavje organizira skupaj s Slovenskim društvom za preučevanje in varstvo netopirjev.
 • 16.6.2016 ob 18. uri, Bratovševa ploščad
  Ohranjanje originalnega izgleda objektov in fasad v soseski Ruski car. Predstavili so ključne misli in ideje, ki so jih avtorji (prof. dr. Vladimir Mušič, Marjan Bežan, Nives Starc) uresničili pri snovanju in oblikovanju soseske BS-7 ali Ruski car in jih je potrebno ob vzdrževanju, obnovi ter energetski sanaciji objektov zaščititi in ohraniti.
 • 18.6.2016 ob 16. uri, Savlje, središče vasi
  62. Posavsko štehvanje. Posavsko štehvanje je tradicionalna konjeniška igra, ki se vsako leto v poletnem času odvija v vaseh Ljubljanskega Posavja in postaja z več kot šestdesetletno tradicijo nepogrešljiv dogodek. Na tem tekmovanju sodelujejo neporočeni fantje, ki jezdijo konje in v galopu s kovinskim kijem razbijajo bariglo, nasajeno na štebeh.
  Tekmovanje spremlja komisija, ki ob koncu razglasi zmagovalca, prireditev pa se nato nadaljuje z veselico in srečelovom. 
 • 24.6.2016 ob 21. uri, Bratovševa ploščad
  Kino med bloki. V poletnih večerih prostor med bloki na Bratovševi ploščadi občasno postane kino na prostem. Tokrat so si ogledali izbor animiranih filmov.
 • 26.6.2016 ob 17. uri, vrtičkarsko območje Savlje, Saveljska c. 50
  Zeleni piknik zate! Zaključna prireditev ambasadorstva ZPE 2016.

V času ambasadorstva je ČS Posavje sodelovala s 15 deležniki:
Osnovna šola Danile Kumar; Pevski zbor Medenke; Kulturno ekološko društvo Smetumet; Kmečka strojna skupnost Savlje Kleče; Damjana Zaviršek Hudnik, arhitektka ter aktivisti Skupaj na ploščadi; Kulturno umetniško društvo Zrela Pot; Športno društvo Ljubljana Ježica; Skupnost vrtičkarjev na bivšem vojaškem odpadu; Univerza za tretje življenjsko obdobje UTŽO; UNICEF Slovenija, Klemen Košir – Naturšček, Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana, HD Nikoli sam, Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev in Društvo arhitektov Ljubljana. ČS Posavje je pripravila tudi blog, ki je bil objavljen na spletni strani www.zelenaljubljana.si. Pripravila ga je ambasadorka zelene Ljubljane, ga. Silvija Pavčič.