nedelja, 3. 7. 2016

Cankarjev dan 2016

10. maja 2015 sta hotela Olepševalno društvo Rožna dolina in Četrtna skupnost Rožnik organizirati 140-obletnico rojstva Ivana Cankarja, vendar pa, ker je bila to okrogla obletnica, se je v organizacijo aktivno vključilo tudi Društvo slovenskih pisateljev. Prireditev smo organizirali ob 18. uri na dvorišču pred gostilno, »oder« pa je bila veranda pri spominski Cankarjevi sobi. Za tako svečanost smo predvidevali tudi postavitev šotora, če bi bil dež. Dežja ni bilo, nas je pa ob 18. uri zalila rockovska glasba s sosednje študentske prireditve. Bilo je mučno … zato bi prosili upravne uradnike in uradnice, da za 10. maj ne izdajajo dovoljenj za (hrupne) glasbene prireditve na Rožniku.

Prireditev je povezovala Cvetka Bevc, goste sta nagovorila Ivo Svetina in Živa Vidmar. Ob taki slovesni priložnosti so se angažirale tri osnovne šole Majde Vrhovnik, Vrhovcev in Viča. Najprej je od pisateljev nastopila Dragica Potočnjak, ker je morala oditi v službo – hvala ji! Otroci so predstavili odlomke iz Cankarjevih del in iz del, ki so povezana s Cankarjem. Vodile so jih mentorice Alenka Ftičar, Monika Vodeb in Nataša Drinovec Sever. Prav za to slovesnost je Boštjan Soklič uglasbil nekaj Cankarjevih pesmi, ki jih je zapel sam ali skupaj z Urško Kranjc.

Program je lepo tekel, gledalcev je bilo okoli sto, vendar je bil sosedov hrup tako močan, da se je začela publika razhajati. Začeti bi se moral drugi del proslave, ki sta ga že začela Jasmin B. Frelih in Polona Glavan. Toda hrup se je ojačal, zato smo program pisateljev preselili v gostilno, kjer je proslava izzvenela komorno. Pisateljice in pisatelji so brali odlomke iz Cankarjevih del, ki so jih samo izbrali, to so bili še Saša Vuga, Katarina Marinčič, Mojca Kumerdej, Vlado Žabot in Ivo Svetina. Da, za zidovi brez hrupa je bilo Cankarjeve besede užitek poslušati!

Nastopajoči so bili po prireditvi povabljeni na večerjo: Cankarjeve »ocvrte piške«.
 
Mestni muzej nam je omogočil, da smo si lahko ogledali spominsko sobo od 16. do 20. ure.
 
Vsem, ki so omogočili to proslavo, iz srca hvala! Bila je za dušo – zlasti potem, ko ni bilo hrupa.