nedelja, 3. 7. 2016

Čistilna akcija Habjanov bajer

Olepševalno društvo Rožna dolina je organiziralo čistilno akcijo z nameni: prvič – očistiti ne le Habjanov bajer, ampak vso Rožno dolino; drugič – da vključi Habjanov bajer v rožnodolsko skupnost in tretjič – da na Habjanovem bajerju demonstrira travniško cvetje ob gostovanju »zelene prestolnice Ljubljana« v ČS Rožnik od 18. 7. do 8. 8. 2016. V soboto smo pričakovali, da se nas bo zbralo največ okoli trideset ljudi in res se nas je zbralo devetnajst.

V nekdanji krajevni skupnosti Rožna dolina smo predvidevali na Habjanovem bajerju šolo, a ni bilo zanjo denarja. Po letu 1991, ki je spremenilo našo državo, KS ni bilo več, Habjanov bajer se je vrnil nekdanjim lastnikom, ki pa so ga prodali mestu Ljubljani. MOL je prezrl željo krajanov po šoli in spremenil namembnost zemljišča v običajno zazidljivo. V ČS smo se in se zavzemamo, da se namembnost zemljišča spremeni nazaj v zeleno površino. MOL bajer prodaja, je pa 2014 pred lokalnimi volitvami tam uredil otroško igrišče. 
 
Ker je igrišče na izredno mokrem zemljišču, MOL pa nima prevelike želje, da bi vlagal prevelika sredstva v zemljišče, ki je naprodaj, smo se Rožnodolci in Rožnodolke odločili, da prevzamemo pobudo, da bajer spremenimo v kraj prijazen za nas in za zeleno prestolnico. Je pa velik problem, ker je ozemlje zaraščeno z japonskim dresnikom, ki ga je MOL pri urejanju igrišča potolkel, vendar je rastlina strahovito agresivna. Kako in kaj z njim ter kako in kaj s parkom smo se posvetovali z dr. Jožetom Bavconom (direktorjem Botaničnega vrta). Japonski dresnik bi bilo potrebno redno kositi (na vsake tri tedne), tam pa, kjer ne raste nič drugega kot dresnik, bi bilo smiselno, da ga zastrupimo.
 
MOL je pri urejanju igrišča natrosil velike količine zmletega lubja, ki preprečuje rast domačim rastlinam, ne pa dresniku. Iz lubja so narejene tudi potke po parku. Po lubju smo izkopavali dresnik, naredili smo še dodatno potko in otoka za travniško cvetje. Dr. Jože Bavcon nam je svetoval, da na suhe predele nasadimo trobentice, vijolice, plazeči skrečnik, navadno mračico, travniško kaduljo, navadno potonko, ivanščice in posejemo ljubljanski seneni drobir. Na bolj mokra območja pa perunike in kukavičjo lučco, kar smo storili.
 
Slike z dogodka najdete v prilogi.