četrtek, 28. 1. 2021

Otroci živijo sosesko

Četrtna skupnost Rožnik vabi na predstavitev dobrih praks, predavanje in strokovni posvet o skupnostnem urejanju prostorov za igro, ki bodo preko spletne platforme Zoom potekala v četrtek, 28. januarja 2021, od 11. do 13.30 ure.

Dogodek »Otroci živijo sosesko« bo prav kmalu, program je dovršen, prijave odprte, vi pa ste toplo vabljeni k udeležbi. Skozi kratke predstavitve sodelujočih boste dobili dober vpogled v to, kako se je mogoče lotiti načrtovanja sosesk, kaj je pri tem procesu pomembno in kaj se je mogoče naučiti iz tujih in domačih praktičnih primerov. 

Na letošnji posvet smo zopet povabili gostjo iz tujine; tokrat bo z nami predstavnica nizozemske organizacije Huasipichanga, ki nam bo predstavila, kako se skupnostnih urejanj prostorov za igro lotevajo pri njih. A tudi v domačih logih imamo že lepo število primerov urejanja sosesk, na katere smo lahko ponosni. Urejanje prostorov za igro v Sloveniji poteka na različnih ravneh, od strateške do izvedbene in o obeh bomo lahko slišali na dogodku. Podrobneje bomo spoznali nekaj primerov skupnostnih ureditev, kjer so bili v urejanje vključeni prebivalci. Izvedeli bomo kako so se teh projektov lotili z vidika načrtovanja, organizacije, financiranje in kakšno besedo so pri tem imeli otroci.
Program: 

 • 11.00 - 11.40: Strokovna predavanja:
  Skupnostno načrtovanje prostorov za igro - primeri iz sveta (Vivian Cordero, Huasipichanga, Nizozemska) - predavanje v angleščini 
  Načrtovanje igrišč od strateške do izvedbene načrtovalske ravni (Maja Simoneti, IPoP in Petra Vertelj Nared, LUZ,d.d.)
 • 12.00 - 13.00: Primeri dobrih praks skupnostnega urejanja igrišč
  Igrišče v Velenju (Andreja Zapušek in Damjan Černe - AD Krajine)
  Igrišče v Kočevju (Tanja Štajdohar - Občina Kočevje)
  Igra na Planini (Sara Aranel - KRARH)
  Savsko naselje - urejanje prostorov za igro (Alenka Korenjak - Prostorož)
  IgriščeCE v luknji (Luka Vidic - Pazi!park)
 • 13.00 - 13.30: Razprava in vprašanja

Udeležba na dogodku je brezplačna.