ponedeljek, 3. 8. 2020

Spominski dan 23. julija

Po krajevnih skupnostih je ČS Rožnik prevzela spomin na italijanski fašistični poboj 17 ljudi in požig Brda in Vrhovcev v maščevanje za enega orožnika.

Vendar, ko se spominjamo tega tragičnega dne, se spomnimo tudi drugih žrtev iz NOB. Ker ima ČS Rožnik tri krajevne organizacije ZB za vrednote NOB, je vsakoletna počastitev v domeni ene od nje. Letos je prevzela organizacijo počastitve dneva ČS Rožnik KO ZB za vrednote NOB Rožna dolina. Ker v Rožni dolini nimamo javnega prostora, smo se odločili, da se hkrati spomnimo naše fašistične žrtve, ki še ni bila polnoletna, Janeza Kiklja, ki so ga fašisti ustrelili 23. 8. 1942 pri Čadu, ker so pri njem našli časopis Poročevalec.

Spominska slovesnost je bila ob očiščenem spomeniku Janezu Kiklju pri Čadovi maneži 23. 7. ob 18. uri. Spominsko slovesnost so počastili trije zastavonoše, prisotne je pozdravil Anton Ipavic, posebej pa še predsednico ZB Ljubljana Julko Žibert, podžupana Dejana Crneka, dve svetnici iz ČS Rožnik ter predstavnice in predstavnike krajevnih organizacij ZB z območja Vič-Rudnik. Hkrati se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri obnovi spomenika. Žal je težka poškodba govornika Andreja Poglajna preprečila, da bi bil prisoten na slovesnosti, zato je Živa Vidmar prebrala njegov govor. Nataša Gruden je zrecitirala pesmi Miha Klinarja: Koračnica in Karla Destovnika - Kajuha: Materi padlega partizana. Stanka Repovž, Janez Artač, Živa Vidmar so položili k spomeniku venček, Marinka Skalar iz KO ZB Barje pa cvetje.

Jože Čad je bil ljubezniv, da je bil pripravljen odstopiti prostor ob spomeniku, po slovesnosti pa smo bili povabljeni k njemu v gostilno Čad na prigrizek.