sreda, 27. 7. 2016

Spominski dan ČS Rožnik

Četrtna skupnost Rožnik ima svoj spominski dan 23. julija. Takrat se spomnimo na dan, ko so 23. julija 1942 italijanski fašisti izvedli maščevalno akcijo za ustreljenega grenadirja: obkolili so Vrhovce in Brdo, postrelili dve ženski in petnajst moških, požgali 13 domačij (tj. do tal požgali 25, poškodovali pa še 51 hiš), oškodovali oz. izropali 50 družin, pregnali prebivalce, nato pa naložil trupla ubitih ljudi na vozove, povrh pa še žive prašiče ter jih odpeljal na Viško pokopališče. 

V ČS Rožnik se spominjamo torej dneva, ko so italijanski okupatorji uničili del Ljubljane. Letošnjo slovesnost je organizirala krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Vič na predvečer dneva, tj. 22. julija pri spomeniku padlim za svobodo pred gasilskim domom in Žabarjem na Viški cesti ob 18. uri. 
 
Slavnostni govornik je bil Anton Ipavic, zbor Pevci izpod Rožnika so nam odpeli partizanske pesmi, Tjaša Jeraj je zrecitirala dve Kajuhovi pesmi. Na koncu so predstavniki združenja zveze borcev položili venec k spomeniku padlim, nato pa je Živa Vidmar v imenu sveta ČS povabila udeležence v prostore ČS Rožnik, kjer je bilo tovariško srečanje z zakusko.