sreda, 15. 6. 2016

Veteranske športne igre na Rožniku

Za veteranske igre smo določili petek, 3. junij, če bi bil dež pa 10. junij. Vreme je bilo kilavo, prav tako napoved, zato smo z velikim zanimanjem spremljali satelitske slike, ki so nas v četrtek prepričale, da bodo naslednjega dne nevihte, tako da smo igre prestavili na 10. junij. 3. junija so sicer bile nevihte, vendar ne v Ljubljani. V Ljubljani je sijalo cel dan Sonce. Res nam je bilo žal, saj so za tekmovanje v ristancu prijavile tekmovalce vse tri šole Majda Vrhovnik, Vič in Vrhovci. Drugič bomo igre odpovedali na isti dan, ne dan prej! Za 10. junij je bil napovedan dež dopoldan, nato pa počasna razjasnitev in šele v soboto spet dež. Noro junijsko vreme.

 

Ristanc

Tekmovanja v ristancu se žal niso udeležili otroci iz OŠ Majde Vrhovnik, prišli pa so otroci z Vrhovcev (9) in z Viča (25). Ker ni bilo drena, smo naredili dve skupini, ki sta tekmovali na dveh ristancih.
 
Vnel se je hud boj. Od 34 tekmovalk in tekmovalcev je prišlo v finale sedem deklic. Boj je bil res hud. Tokrat so se Vičanke maščevale Vrhovčankam za poraz izpred dveh let: pobrale so vsa tri prva mesta: Neja Oblak, Gaja Zorič in Zoja Praznik. Otroci so imeli na razpolago čaj in snikerse, se zabavali, navijali in končno dočakali razglasitev zmagovalk. Preden so se vrnili v šoli, so obljubili, da se drugo leto spet vidimo.
 
 
Balinanje s kamni
 
Ko so otroci odšli, so prišli na vrsto veterani. Tokrat so imele pri balinanju prednost veteranke. Za njimi so se spopadli »s kamni« moški, s fračo pa so streljali vsi vprek. Kamni so kar prevečkrat delali dren okoli balinčka, ne glede na to, kdo jih je metal.
 
Po tekmi so se vsi tekmovalci pod trto okrepčali s klobasami in potico »štirje letni časi«. Ko so vreče stale pokonci, je bila podelitev. Kolajne je podeljeval vodja veteranskih športnih iger na Rožniku Lojze Zidar. V balinanju – ženske (imajo krajše igrišče) – so dobile medalje: Lea Grdadolnik – zlato; Mojca Klobučar – srebrno in Ava Mestinšek – bronasto. V balinanju so dobili medalje Janez Tišler – zlato, Jernej Logar – srebrno in Jaka Josipovič – bronasto.
 
 
Fračanje
 
Propozicije za tekmovanje s fračami so preproste: na stojalu sta dve steklenički, pod stojalom je ponjava, ki prestreza črepinje. Eno od stekleničk moraš vsaj zadeti, če pa jo razbiješ, si še boljši. Streljaš šest-krat (poskus + 5). Streljali so vsi: moški, ženske, otroci. V prvem krogu so bili skoraj vsi streli zgrešeni, enkrat le je bila razbita steklenica, en od tekmovalcev pa je dvakrat zadel, a stekleničke ni razbil. Bilo je nekaj strelov v nosilce in to je vse. Potem pa so navdušenci še poskušali, dokler ni uspelo osemletnemu Sašu razbiti steklenico. Tako smo dobili bronasto medaljo.
 
Pred tekmovanjem je potrebno natančno prisluhniti navodilom, da ne bi prišlo do kakšne nesreče. Seveda se je potrebno teh navodil strogo držati, saj so lahko drobni kamenčki zelo nevarni. – Vnel se je boj med »Vidmarčki« in brati Josipovič. Če je lani dobil zlato kolajno Jaka Josipovič, je tokrat, po krompirju, zadel bron »Vidmarček« Saš David Purič. Tudi dekleta so strastno streljala, a niso imela sreče.

 

Slike z dogodka najdete v prilogi.