petek, 5. 8. 2016

Zelena prestolnica - hotel za žuželke

V soboto 23.7.2016 ob 17.00 je v sodelovanju med ČS Rožnik in društvom PaziPark potekala delavnica na prostem, kjer smo se prisotni lahko poučili o žuželkah in njihovem naravnem okolju. Kot se za tako delavnico spodobi, je bila organizirana v središču njihovega naravnega okolja, v senci dreves ob javnem mestnem sadovnjaku na Grbi.

Prijazni predavatelji društva PaziPark so nam najprej pojasnili, katere rastline lahko posadimo v lastnem vrtu, če želimo privabiti koristne žuželke. Tega ne vedo vsi, vendar so čebele izjemnega pomena za okolje, kar jih naredi izjemno pomembne tudi za nas ljudi. Kot smo lahko slišali, je najbolje saditi kombinacijo medonosnih rastlin, saj s tem zagotovimo, da je na našem vrtu vedno vsaj ena cvetoča rastlina, kjer pridne čebelice lahko opravljajo svojo poslanstvo. Če se le da, sadimo avtohtone vrste, saj večina modernih križancev ni primernih za domače čebele. Prisotni smo lahko dobili brezplačna semena, ki jih je podarilo podjetje Semenarna Ljubljana d.o.o. 
 
A to ni bilo zgolj suhoparno predavanje o življenju žuželk. Prisotni smo se poskusili tudi v izdelovanju zavetišč za žuželke iz naravnih materialov (slama, ločje, trstika, bambus), ki smo jih na koncu lahko odnesli domov in namestili v lastne vrtove in balkone. Tu so svoje spretne prstke lahko preizkusili tudi otroci, ki so s pomočjo staršev zgradili nekaj prav prikupnih "hotelov" za žuželke in se pri tem krasno zabavali. Seveda pa smo eno zavetišče pustili tudi v bližini javnega sadovnjaka, kjer se simbioza med čebelami in naravo lahko razvije do popolnosti.
 
Prekrasno vreme in zanimiva delavnica sta bila zmagovita kombinacija, kar so z zadovoljstvom potrdili tudi prisotni. Upamo lahko samo, da bo takih dogodkov še več!