sobota, 6. 8. 2016

Zelena prestolnica - izdelovanje spominkov iz odpadnih materialov

V torek, 2.8. je bila izvedena delavnica z naslovom Spominki iz odpadnih materialov. Delavnico je izvedlo Društvo mladih v turizmu v sodelovanju z umetnico Urško Pirc, ki ustvarja pod imenom Črna Z-račka. Delavnica je bila podprta s strani četrtne skupnosti Rožnik v okviru projektov Zelena prestolnica Evrope 2016.

Kadar govorimo o trajnostnem turizmu, nikakor ne smemo pozabiti tudi na spominke. Najbolje je, da kupimo tiste, ki jih izdelujejo lokalni proizvajalci, saj s tem prispevamo k ekonomski dobrobiti lokalne skupnosti, hkrati pa so prav taki spominki navadno ekološkega značaja, iz naravnih materialov, kot je npr. les. Vendar tudi spominki iz odpadnih materialov prispevajo k ohranjanju okolja in omejevanju odpadkov. Že Igor Kenk, razvpiti »tat koles« iz Kande in zapriseženi kolesar je vse življenje zatrjeval, da je največja ekološka katastrofa, če zavržemo zračnico in je ne uporabimo znova. Enako filozofijo imajo tudi v Društvu mladih v turizmu. Iz zavrženih in preluknjanih zračnic so nam predstavili na kakšen način se lahko odpadni materiali ponovno uporabijo, in sicer smo lahko obiskovalci sami naredili uporabne spominke – obeske za ključe ter si ogledali kaj vse se še lahko naredi iz zračnic.
 
Zanimanje, predvsem s strani tujih turistov se je stopnjevalo in hitro se nam je pridružila množica, ki so jih umetniški izdelki iz odpadnih zračnic naravnost navdušili. Pridružilo se nam je tudi veliko otrok, ki so ustvarjali skupaj s starši. Piko na i otroškemu veselju pa so dodali podarjeni izvodi Cicibana in Cicizabavnika, ki jih je donirala Mladinska knjiga Založba. 
 
Zavod Na Robu je pripravil tudi krajši video posnetek, ki si ga lahko pogledate na spodnji povezavi: