Zeleni ambasador 2016

Pester program

Kje drugje kot na Rožniku je potekal prijeten dogodek predaje štafete zelenega ambasadorstva Zelene prestolnice Evrope 2016 v organizaciji Četrtne skupnosti Rožnik. V objemu narave je občankam in občanom uvodno zapel ter se predstavil pevski zbor »Pevci izpod Rožnika« z zborovodkinjo Barbaro Mrak, ki od leta 2010 gosti v Domu Brdo.

Prisotne je nagovoril Tomaž Čučnik, podpredsednik Sveta ČS Rožnik.S predajo  štafete zelenega ambasadorstva sta Četrtna skupnost Rudnik in Četrtna skupnost Rožnik počastili priznanje Zelena prestolnica Evrope 2016, ki ga je ob prizadevanjih in izboljšavah na področjih okolja, gospodarstva in kakovosti življenja v mestu skladno s trajnostnim razvojem prejelo mesto Ljubljana.

Četrtna skupnost Rudnik je v zadnjih treh tednih zelenega ambasadorstva izvedla mnoge aktivnosti, predvsem se je osredotočila na nosilni temi Energetska učinkovitost ter  Biodiverziteta in čebele. Po nagovoru je predsednica Sveta Četrtne skupnosti Rudnik, Katarina Juvanc Šinkovec, s spodbudnimi besedami slavnostno predala štafeto zelenega ambasadorstva Četrtni skupnosti Rožnik, predsedniku Četrtne skupnosti Rožnik, Alešu Jenku.

Z zahvalo predsednici ČS Rudnik je Aleš Jenko namenil pohvalo županu Zoranu Jankoviću ob priznanih uspehih mestu Ljubljana. Četrtni skupnosti je v čast prejeti štafeto zelenega ambasadorstva. Člani sveta so se za obdobje zelenega ambasadorstva potrudili in v sodelovanju z društvi ter Vrtcem Vrhovci pripravili poučen in zanimiv program in ga vsem občanom četrtne skupnosti predstavili v natisnjeni zloženki. Tomaž Čučnik je podrobneje predstavil planirane aktivnosti četrtne skupnosti. Rdeča nit programa sta tematiki biodiverziteta in čebele ter trajnostni turizem.

Prisotne na prireditvi je pozdravil tudi župan Zoran Janković, ki se pridružil pevskemu zboru in z njim zapel. Nadaljevalo se je sproščeno druženje ob prigrizku in bezgovi šabesi. 

Prevzem ambasadorstva

Točka.Zate.

23.7.2016 med 11.30 in 13.30 uro
V Točki.Zate in na stojnici pred Mestno hišo je ČS Rožnik v sodelovanju z društvom Pazi! Park predstavila svoje zelene aktivnosti, s katerimi že vrsto let prispevajo k večji biotski pestrosti v Ljubljani: semenske bombice KaBuum!, Zgodbe dreves, ki niso le za les, ekološki strešni vrt na mali terasi Šubičeve gimnazije in druge. Prav tako pa so vse obiskovalce seznanili z vsemi načrtovanimi dejavnostmi ČS v času zelenega ambasadorstva.

29.7.2016 med 10. in 18. uro
Na stojnici pred Mestno hišo je ČS Rožnik v sodelovanju z Vrtcem Vrhovci enota Rožnik predstavila vrtčevski zeliščni vrt, ki je nastal s strokovno pomočjo gospe Marije Jamnik – zeliščarice v sončnem in zatišnem delu igrišča leta 2007. Od tedaj naprej ga otroci z mentorico Andrejo Kočevar v sodelovanju z ostalimi zaposlenimi redno obdelujejo in pobirajo pridelek. Tako iz generacije v generacijo seznanjajo otroke s čarom zdravilnih zelišč in začimb ter njihovo uporabo. 

2.8.2016 med 17. in 20. uro
Na stojnici pred Mestno hišo je ČS Rožnik v sodelovanju z društvom Mladi v turizmu pripravila delavnico na kateri so prikazali izdelavo spominkov iz odpadnih materialov. Obiskovalci so se lahko seznanili s pomenom ponovne uporabe odpadnih materialov in možnostjo umestitve v turistično ponudbo.

5.8.2016 med 10. in 12. uro
V Točki.Zate pred Mestno hišo je ČS Rožnik v sodelovanju z društvom Mladi v turizmu predstavila inovativne prakse v turizmu. Kaj so prednosti inovativnega turizma za naše okolje, kako lahko s trajnostnim razvojem dosežemo ekonomsko, socialno in ekološko prednost? Predavala sta doc. dr. Dejan Križaj in direktorica Zavoda Novi turizem.

Ostali dogodki v času ambasadorstva

 • 18.7.2016 ob 18. uri, Cankarjev vrh
  Prevzem štafete zelenega ambasadorstva ČS Rožnik.
  Predstavniki ČS Rudnik in ČS Rožnik so si predali repliko ZPE. Sledil je kratek kulturni program. Obiskovalce je pozdravila tudi zmajčica Flora.
 • 23.7.2016 ob 17. uri, Javni sadovnjak na Grbi (v primeru slabega dežja ČS Rožnik, Viška c. 38)
  Biotska pestrost na naših vrtovih
  Predstavitvenemu delu je sledila delavnica izdelovanja »hotelov za žuželke« iz naravnih materialov, ki so ga udeleženci delavnice lahko s seboj odnesli domov na svoj vrt. Delavnica je bila primerna tudi za otroke.
 • 25.7.2016 ob 18. uri, pred Gasilskim domom Vič, Viška c. 41
  25.7. – 31.7.2016, zbor pred Gasilskim domom Vič, Viška c. 41
  Štetje korakov, ŠD Brigita Bukovec
  Celotedenski program hoje je potekal med 25.7. in 31.7.2016. Vsi prijavljeni so v organiziranem spremstvu vaditelja športne vadbe šteli svoje korake, metre in kilometre. Udeleženci so prejeli diplomo z rezultatom in najboljši še dodatno nagrado!
 • 6.8.2016 ob 10. uri, igrišče OŠ Vrhovci
  Ekološki zeliščni vrtiček
  Ekovrtičke so obiskovalci lahko odnesli s seboj domov in tam opazovali, kako zelišča uspevajo ko zrastejo, jih dodali za okus jedem ali si pripravili okusne čaje. Vrtičke so tako umetniško polepšali, da so krasili balkone ali okenske polic

V času ambasadorstva je ČS Rožnik sodelovala s 5 deležniki:
Kulturno okoljsko društvo Pazi! Park; Društvo mladih v turizmu; Športno društvo Brigita Bukovec; Olepševalno društvo Rožna dolina; Vrtec Vrhovci.

ČS Rožnik je pripravila tudi tri bloge, ki so bili objavljeni na spletni strani.