četrtek, 27. 7. 2017

Koncert orkestra Stoneleigh

Četrtna skupnost Rudnik vabi na brezplačen koncert mladinskega orkestra Stoneleigh, ki bo v četrtek, 27. julija 2017, ob 19.30 uri v dvorani L.M. Škerjanca Konservatorija za balet in glasbo na Ižanski cesti 12.

Program:

  • Hamish MacCunn (1868 - 1916): The Land of the Mountain and the Flood
  • Edward Elgar (1857 – 1934): Koncert za violončelo in orkester v e-molu, op. 85
  • Antonín Dvořák (1941 – 1904): Simfonija št. 9 v e-molu »Iz novega sveta«

V sodelovanju z britansko agencijo OneStage v Sloveniji že vrsto let gostimo zanimive mlade vokalno-instrumentalne zasedbe (v starosti glasbenikov od 12 do 20 let), za katere je značilno, da poleg svojega rednega šolanja na osnovnih in srednjih šolah ter fakultetah z veliko ljubeznijo in predanostjo gojijo tudi različne zvrsti glasbe. Tokrat vas vljudno vabimo, da obiščete brezplačen, a zanimiv in kakovosten koncertklasične glasbe v izvedbi mladinskega orkestra Stoneleigh iz Londona.

Orkester je ime dobil po zelenem predmestju Epsoma v Surreyu, od koder pravzaprav tudi izhaja. V sedanje domovanje v Wimbledonu se je preselil leta 2003. Orkester šteje več kot 120 članov, starih od 9 do 18 let, ki obiskujejo okoli 60 šol po vsem Surreyu in Londonu. Mladi glasbeniki vadijo enkrat tedensko pod vodstvom vodilnih poklicnih glasbenikov ter uprizarjajo vsaj tri koncerte letno v prestižnih prizoriščih po Londonu in njegovi okolici. V zadnjem času so koncertirali na Kraljevem kolidžu za glasbo, Kraljevi akademiji za glasbo, v Koncertni dvorani Cadogan in dvorani St John's na trgu Smith Square. Ansambel prav tako redno nastopa na poletnih turnejah po Evropi.

Glavni namen te glasbene ustanove, ki deluje kot prostovoljna organizacija, je zagotoviti mladim glasbenikom z različnim glasbenim predznanjem karseda prijetno, prijateljsko in skrbno orkestrsko okolje ter jim ponuditi obilico izzivov za nadaljnji razvoj glasbenih veščin, kakor navsezadnje tudi ljubezni in posvečenosti glasbi. Da jim uspeva, vsekakor priča tudi zanimiv in zahteven repertoar, ki se ga mladi glasbeniki lotevajo in katerega del bo mogoče slišati tudi na njihovem ljubljanskem koncertu. Glavni orkester deluje pod vodstvom vsestranskega dirigenta in pedagoga Roberta Hodga, ki je še posebej znan po svoji naravnost strastni in zagnani skrbi za izobraževanje naslednje generacije glasbenikov.