Zeleni ambasador 2016

Pester program

V ponedeljek, 8. avgusta 2016, sta si zeleno štafeto predali ČS Rožnik in ČS Šentvid. Predaja je potekala na ploščadi pred Ljudskim domom na Prušnikovi ulici.

Uvodoma so člani društva Blaž Potočnikova čitalnica (BPČ) prisotne pozdravili s pesmijo in kratko zgodovinsko predstavitvijo Šentvida. Sledilo je zabavno recitiranje Prešernove pesmi Od železne ceste.

Predsednik ČS Rožnik Aleš Jenko se je zahvalil županu Zoranu Jankoviću za vso posodobljeno infrastrukturo ter za vse že izvedene in še prihajajoče projekte. Brez tega Ljubljana ne bi mogla postati prvi zeleni svetilnik v tem delu Evrope. V ČS Rožnik so neizmerno ponosni, da je Ljubljana letos Zelena prestolnica Evrope.  V treh tednih ambasadorstva so izvedli precej dogodkov, tako v četrtni skupnosti kot na informacijski točki Točka.Zate. pred Mestno hišo.  Aleš Jenko je na dogodku slavnostno predal repliko nagrade Zelene prestolnice Evrope svojemu nasledniku, predsedniku ČS Šentvid, Damijanu Volavšku.

V ČS Šentvid so pripravili pester program s številnimi aktivnostmi in dogodki. Damijan Volavšek je vse zbrane vljudno povabil, da se udeležijo dogodkov v čim večjem številu tako v ČS kot v Točki.Zate.  Na koncu se je še zahvalil županu za vso izkazano podporo in aktivnosti proti postavitvi severne trase daljnovoda.

Sledil je pevski nastop članov društva BPČ in nagovor župana Zorana Jankovića, ki je naštel veliko projektov, ki jih bodo izvedli v prihodnosti, trenutno pa je v Ljubljani v procesu izvajanja kar 132 projektov. Med drugimi bo vsak hip odprta tudi nova pridobitev v ČS Šentvid, otroško igrišče v vrtcu Sapramiška. Prireditev je zaključila Vesna Kirbiš s svojo avtorsko pesmijo o Ljubljani. Sledilo je druženje ob sadju in sladkih dobrotah.
(http://www.zelenaljubljana.si/blog/zelena-ambasadorka-je-postala-cetrtna-skupnost-sentvid)

Prevzem ambasadorstva

Točka.Zate.

16.8.2016 med 18. in 20. uro
V Točki.Zate in na stojnici pred Mestno hišo je ČS Šentvid v sodelovanju z društvom DRAiSS predstavila svoje pestre aktivnosti. Društvo seniorjev DRAiSS promovira zdrav način preživljanja tretjega življenjskega obdobja. Člane spodbuja k aktivnostim pri fizičnih in umskih aktivnostih. Njihovo druženje poteka na igriv, prijazen in nevsiljiv način.

24.8.2016 med 10. in 12. uro
Na stojnicah pred Mestno hišo je ČS Šentvid v sodelovanju z OŠ Franca Rozmana Staneta predstavila praktično delo v okviru kreativnih delavnic za otroke.
Delavci in učenci OŠ FRS so skozi praktičen prikaz pokazali, kaj vse se da narediti iz na videz odsluženih stvari.

24.8.2016 med 16. in 19. uro
V paviljonu in na stojnici pred Mestno hišo je ČS Šentvid v sodelovanju s Knjižnico Šentvid pripravila zanimiv program skozi katerega so predstavili številne dejavnosti Knjižnice Šentvid, še posebej projekt EKO TEDEN.
Knjižnica Šentvid redno organizira EKO TEDEN. Vsak mesec za en teden pripravijo dogodke za odrasle in otroke, s katerimi opozarjajo na okolje, naravo in prostor, v katerem živimo.

Ostali dogodki v času ambasadorstva

 • 8.8.2016 ob 18. uri, ploščad pred Ljudskim domom v Šentvidu, Prušnikova ul. 99
  Prevzem štafete zelenega ambasadorstva ČS Šentvid
  Predstavniki ČS Rožnik in ČS Šentvid so si predali repliko ZPE. Sledil je kratek kulturni program.
 • 10.8.2016 ob 19. uri, sejna soba ČS Šentvid, Prušnikova 106
  Trajnostni turizem kot poslovna priložnost
  Skozi pogovor z gosti so obiskovalci skozi primere dobre prakse izvedeli o poslovnih idejah in njihovih pozitivnih učinkih na družbo.
  V razgovoru so sodelovali:
  • Margita Vehar - vpliv medu in ameriškega slamnika na človeško telo in imuniteto
  • Tanja Kerimov - naravna izdelava čistil in kozmetike za osebno higieno
  • Gorazd Trušnovec - čebelarstvo v urbanih naseljih
 • 18.8.2016 ob 18. uri, Rugby igrišče Oval v Guncljah
  Čistilna akcija
  Z ragbyjaši so obiskovalci lepšali četrtno skupnost Šentvid.
 • 27.8.2016 ob 18. uri, Ljudski dom, Prušnikova ul. 99
  Predstava za otroke »gremo na vlak«
  Živahne melodije so obiskovalce popeljale v čas charlestona.

V času ambasadorstva je ČS Šentvid sodelovala z 9 deležniki:
Osnovna šola Franca Rozmana Staneta; Knjižnica Ljubljana enota Šentvid; Društvo Blaž Potočnikova čitalnica; Društvo seniorjev DRAiSS; KUD Šentvid nad Ljubljano; Rugby klub Ljubljana; Zavod Vrtnica; KUD Unikat; Športno društvo Šentvid.