Zeleni ambasador 2016

Pester program

10.12.2016 je v Četrtni skupnosti Sostro potekala zadnja predaja štafete. Gostiteljici je zeleno štafeto predala Četrtna skupnost Šiška. Dogodek je slovesno odprl Papirniški pihalni orkester Vevče s skladbo »Papirus«. Po pozdravnem nagovoru je prisotne pozdravil še KUD Podgrad – Moška vokalna skupina Sotočje z venčkom pesmi.

V nadaljevanju je predsednica ČS Šiška, ga. Darja Zajc, pojasnila, da so bili tri tedne zeleni ambasadorji. V tem času se je zvrstilo resnično veliko dogodkov, ki so jih pripravili v sodelovanju z več kot 20 društvi, osnovnimi šolami, vrtci in ostalimi sodelujočimi. V tem času so delovali kot prava skupnost in v takšnem duhu predajajo štafeto svoji naslednici, ČS Sostro. Predsednik ČS Sostro, g. Janez Moškrič, je povedal, da je ČS Sostro vse leto zelena in da so ponosni, ker so tudi oni del velike zelene zgodbe - Zelene prestolnice Evrope 2016. Ena njihovih večjih zelenih uspehov je letošnja ureditev bajerja v Žabji vasi. Ekipa, ki je pripravljala zelene vsebine, ki se bodo zvrstile v prihodnjih treh tednih, je velika. Dogodkov bo ogromno in za vsakega se bo zagotovo našlo nekaj zanimivega. Vsem prisotnim je zaželel, da bi se zeleno leto nadaljevalo še naprej, ter da bi se december nadaljeval v takšnem duhu in vzdušju kot je danes.

Vse prisotne je nato pozdravil g. Mitja Predovnik, predstavnik delavne skupine ZPE 2016. Povedal je, da je skupina pod budnim očesom župana Zorana Jankovića in podžupanje Tjaše Ficko program snovala dve leti. Meščankam in meščanom so želeli približati projekt ZPE v obliki štafet. Nagrada je rastla z njo pa tudi osveščenost in zavedanje vseh Ljubljančanov o pomenu tega laskavega naziva. Sobotna udeležba v ČS Sostro je dokaz, da nam je skupaj uspelo, saj je bila prireditev ena največjih. G. Predovnik se je zahvalil predsednici ČS Šiška za izjemno opravljeno delo, ČS Sostro pa zaželel oblilo uspehov. Vse prisotne je še povabil, da se 2. januarja 2017, ob 20.00 uri udeležijo dogodka Zelena noč.Zate. na Kongresnem trgu. Predsednik ČS Sostro je v nadaljevanju vsem sodelujočim društvom, vrtcem in OŠ podelil priznanja v obliki lesenih dreves in se jim zahvalil za odlično sodelovanje. Sledil je koncert PPO Vevče. 

Prevzem ambasadorstva

Točka.Zate.

12.12.2016 med 10 in 12 uro
V Točki.Zate je Četrtna skupnost Sostro  v sodelovanju z Vrtcev Pedenjped – enota Zadvor pripravila Pedenjpedovo igralnico. Otroci iz Vrtca Pedenjped – enota Zadvor, so okrasili Točko.Zate. z novoletnimi okraski iz recikliranega materiala. Prav tako je potekala igralnica z družabnimi igrami, ki so jih izdelale vzgojiteljice. Otroci so se predstavili z venčkom zimskih pesmic in plesom.

15.12.2016 med 14 in 18 uro
V in pred Točko.Zate je Četrtna skupnost Sostro v sodelovanju z TD Zadvor pripravila delavnico izdelovanja voščilnic na temo ZPE 2016. Vsak obiskovalec je lahko izdelal svojo voščilnico in jo odnesel domov.

16.12.2016 med 12 in 18 uro
Pred in v Točki.Zate. je Četrtna skupnost Sostro v sodelovanju s Društvom podeželja Lipoglav pripravila degustacijo domačih ekoloških čajev, nabranih v neokrnjeni naravi, v bližini Lipoglava. Hkrati so pripravili še delavnico izdelovanja lesenih žlic. Vsi zainteresirani obiskovalci so svoje spretnosti lahko preizkusili v izdelavi svoje žlice.

19.12.2016 med 14 in 18 uro
V in pred Točko.Zate. je Četrtna skupnost Sostro v sodelovanju z Ajda Sostro predstavila biodinamiko in njen pomen. Hkrati so pripravili razstavo pripravkov potrebnih za biodinamično kmetovanje.

21.12.2016 med 14 in 18 uro
V in pred Točko.Zate. je Četrtna skupnost Sostro v sodelovanju s ŠD Zadvor pripravila predstavitev različnih športnih aktivnosti. Predstavili so tudi pravila za posamezne športne discipline ter pomen vadbe za ohranjanje zdravja.

22.12.2016 med 14 in 18 uro
V in pred Točko.Zate. je Četrtna skupnost Sostro v sodelovanju z Društvom podeželja Šentpavel pripravila delavnico rezbarstva. Obiskovalci so se lahko poučili o izdelovanju lesenih izdelkov s tehniko rezbarjenja.

23.12.2016 med 14 in 18 uro
V in pred Točko.Zate. je Četrtna skupnost Sostro v sodelovanju z  Sadjarskim in vrtnarskim društvom J. E. Krek pripravila ponudbo kmetijskih pridelkov ter obiskovalcem ponudila v pokušino široko paleto pridelkov iz območja Sostra. 

29.12.2016 med 14 in 18 uro
V in pred Točko.Zate. je Četrtna skupnost Sostro v sodelovanju z Društvom rejcev drobnice prikazala pripravo postopka izdelave ovčjega sira, skute ter ostalih mlečnih proizvodov iz ovčjega in kozjega mleka.

Ostali dogodki v času ambasadorstva

 • 10.12.2016 ob 19.00 uri, Sedež ČS Sostro, Cesta II. grupe odredov 43
  Prevzem štafete zelenega ambasadorstva ČS Šiška
  Predstavniki ČS Šiška in ČS Sostro so si predali repliko ZPE.
  Sledil je tradicionalni božično novoletni koncert klasične glasbe.
 • 12.12.2016 ob 15.30 uri, pred sedežem ČS Sostro, Cesta II. grupe odredov 43
  Predstavitev E-URBANA
  Javno podjetje LPP je predstavilo projekt E-Urban in vožnjo z novim okolju prijaznim vozilom.
 • 12.12.2016 ob 16.00 uri, Mali Lipoglav, POŠ Mali Lipoglav
  Delavnica izdelovanja latern ter krožni pohod z baklami na Lipoglav
  Društvo podeželja Lipoglav je v sodelovanju z Vrtcem Pedenjped – enota Lipoglav pripravilo delavnico izdelovanja latern. Delavnici je nato ob 17.00 sledil večerni pohod z baklami. Pohod se je pričel pri POŠ Lipoglav in je potekal preko Panc do Velikega Lipoglava in nato nazaj do šole na Malem Lipoglavu.
 • 12.12.2016 ob 18.00 uri, Mali Lipoglav, POŠ Mali Lipoglav
  Predstavitev E-URBANA
  Javno podjetje LPP je predstavilo projekt E-Urban in vožnjo z novim okolju prijaznim vozilom.
 • 13.12.2016 ob 19.00, Sedež ČS Sostro, Cesta II. grupe odredov 43
  Predavanje na temo »Sirupi v okolju in prehrani, II. del«
  Prof. Sabina Grošelj je predavala na temo »Strupi v prehrani in okolju«.
 • 14.12.2016 ob 18.00, Sedež ČS Sostro, Cesta II. grupe odredov 43
  Predavanje na temo »Slovenske ljudske šege od januarja do decembra«
  V okviru Društva Ajda Sostro je potekalo predavanje na temo »Slovenske ljudske šege od januarja do decembra«. Predavala bo gospa Dušica Kunaver, profesorica.
 • 15.12.2016 ob 18.00, Sedež ČS Sostro, Cesta II. grupe odredov 43
  Delavnica tiskanja na bombažne vrečke
  Društvo žena in deklet LJ-Moste Polje so pripravile delavnico tiskanja na bombažne vrečke.
 • 16.12.2016 ob 18.00, Sedež ČS Sostro, Cesta II. grupe odredov 43
  Predavanje in delavnica o zdravem prehranjevanju
  Člani Sadjarsko vrtnarskega društva J.E. Krek – Sostro so pripravili predavanje in delavnico na temo zdrave prehrane.
 • 18.12.2016 ob 17.00, VUT Janče, Gabrje pri Jančah 18
  Prireditev »Na vasi je lepo«
  Učenci POŠ Janče, učenci GŠ Bučar, orkester harmonikarjev Bučar, glasbene zvezde podeželja in MEPZ Zora Janče so pripravili koncert za krajane »Na vasi je lepo«.
 • 19.12.2016 ob 17.00, Sedež ČS Sostro, Cesta II. grupe odredov 43
  Prireditev društva in športnih aktivnosti
  Športno društvo Zadvor je za krajane pripravilo kratko predstavitev društva s športno delavnico na kateri bodo predstavljene aktivnosti društva.
 • 20.12.2016 ob 16.00, Sedež ČS Sostro, Cesta II. grupe odredov 43
  Delavnica izdelovanja sveč iz čebeljega voska
  Društvo Čebelarjev LJ-Moste Polje je za krajane pripravilo čebelarsko delavnico o izdelovanju sveč iz čebeljega voska.
 • 21.12.2016 ob 18.00, Sedež ČS Sostro, Cesta II. grupe odredov 43
  Delavnica kvačkanja iz rabljenih majic
  Društvo žena in deklet LJ-Moste Polje bo pripravilo delavnico kvačkanja iz starih majic.
 • 22.12.2016 ob 17.00, Sedež ČS Sostro, Cesta II. grupe odredov 43
  Otroški božični koncert »S pesmijo v praznične dni«
  Vrtec Pedenjped, enota Zadvor je pripravil koncert božičnih pesmi.
 • 22.12.2016 ob 18.00, VUT Janče, Gabrje pri Jančah 18
  Gledališka predstava za otroke »Pravljica o dveh vasicah«
  Plesna šola Wolfy je pripravila za otroke gledališko predstavo z naslovom: »Pravljica o dveh vasicah«.
 • 23.12.2016 ob 14.00, Sedež ČS Sostro, Cesta II. grupe odredov 43
  Razstava rezbarskih izdelkov
  Predsednik društva podeželja Šantpavel g. Drago Milovac je pripravil razstavo rezbarskih izdelkov.
 • 28.12.2016 ob 17.00, Sedež ČS Sostro, Cesta II. grupe odredov 43
  Predstava za otroke na temo ekologije »Junaški jelen«
  Družinsko gledališče Kolenc je na temo ekologije pripravilo predstavo za otroke z naslovom »Junaški jelen«.

V času ambasadorstva je ČS Sostro sodelovala s 24 deležniki:
TD Zadvor; ŠD Zadvor; Društvo za biodinamično gospodarjenje - Ajda Sostro; Sadjarsko vrtnarsko društvo J.E. Krek; Čebelarsko društvo Moste Polje; Društvo žena in deklet LJ-Moste Polje; TD Besnica Janče; DP Šentpavel; DP Lipoglav; KD Mešani pevski zbor ZORA Janče; Društvo rejcev drobnice LJ-Sostro; Konjeniško društvo Sostro; PGD Sostro; ND Sostro 2013; Papirniški pihalni orkester Vevče; KD Podgrad – Moška vokalna skupina Sotočje; OŠ Sostro; POŠ Besnica; POŠ Janče; POŠ Prežganje; POŠ Lipoglav; Vrtec Pedenjped, Enota Zadvor; Vrtec Pedenjped, Enota Janče; Vrtec Pedenjped, Enota Lipoglav.

ČS Sostro je pripravila tudi dva bloga, ki sta bila objavljena na spletni strani www.zelenaljubljana.si.