sreda, 25. 9. 2019

Pestro dogajanje v Finžgarjevi galeriji

Četrtna skupnost Trnovo vabi na dogodke, ki bodo od 25. do 28. septembra 2019 potekali v Finžgarjevi galeriji.

Znameniti Trnovčani, Valček za 4

sreda, 25. september 2019, ob 19.30 uri 

V Finžgarjevi galeriji nadaljujemo s ciklom Znameniti Trnovčani Letos ga posvečamo impresionistom, ki so delovali v Trnovem. V sodelovanju s produkcijsko hiši Casablaca bomo predvaja film Valček za 4.

Dunaj leta 1904. Odprtje nove razstave. Grohar, Jama, Sternen in Jakopič vzbudijo največ pozornosti. Dunajska umetnostna kritika je navdušena, hvali njihovo prepoznavnost, tako imenovani »štimung«. Začetek moramo iskati desetletje poprej. Anton Ažbe, slikar iz Poljanske doline, odpre v Munchnu svojo šolo. Ker je vzdušje tu bolj živo in umetniško bolj »moderno« kot na Dunaju, se štirje slikarji kmalu znajdejo med njegovimi učenci. Med temi sta celo Kandinski in Javlenski. Slikarjem s Kranjske pa je bliže francoski impresionizem, zato začnejo slikati v naravi, na prostem. Po prvotni naklonjenosti jih kritika v Ljubljani označi za »modernistične epigone«. Slike ne gredo v prodajo, zato se odločijo razstaviti na Dunaju. Razstava uspe in slikarji pričakujejo, da jim bodo vrata v evropske razstavne salone odslej odprta.

Scenografija – 2 del na Slovenskem

Četrtek, 26. september 2019, ob 19. uri 

Predavateljica dr. Ana Kocjančič je umetnostna zgodovinarka, ki se ukvarja z zgodovino slovenske scenografije, njeno povezavo z razvojem slovenske likovne umetnosti ter vplivi evropskih gledaliških gibanj in evropske likovne umetnosti na njen razvoj.

Valentin Vodnik

Petek, 27. september 2019, ob 19.30 uri 

Multivizijsko predstavitev Valentina Vodnika ob 200-letnici njegove smrti. Valentin Vodnik je svoje sledi pustil tudi v Trnovem.

Avtor umetniške multivizije in izvajalec žive glasbe je Lado Jakša, fotograf, glasbenik in umetnostni zgodovinar. Svoje fotografsko ustvarjanje pogosto povezuje z glasbo in multimedijskimi projekti, v katerih dramaturško in likovno domišljeno projekcijo fotografij, zasnovano kot simbolno foto-zvočno partituro, dopolnjuje z muziciranjem v živo.

Umetnostno-zgodovinski pohod z ogledom Trnovega

Sobota, 28. september 2019, od 14. do 16. ure 

Umetnostno-zgodovinski pohod z ogledom Trnovega, Krakova ter Plečnikove hiše pod vodstvom dr. Tadeja Jakopiča.