ponedeljek, 19. 3. 2018

Prijetno druženje ob dnevu žena

Društvo upokojencev Trnovo je letos že petič organiziralo slovesnost ob 8. marcu, dnevu žena. Prireditev je bila namenjena vsem krajankam Četrtne skupnosti Trnovo.

Program so zasnovali in izvedli člani Društva upokojencev Trnovo v sodelovanju s Četrtno skupnostjo Trnovo, folklorno in instrumentalno skupino Kolovrat, učencem osnovne šole Trnovo in trnovsko pesnico. Prireditev je pripravila in vodila Zdenka Čuda. Začeli so s pesmijo Mati draga, ki jo je zapel pevski zbor Društva upokojencev Trnovo pod vodstvom zborovodkinje Dragice Slak. Sledila sta uvodna nagovora predsednika društva Mirka Jarca in predsednika Četrtne skupnosti Trnovo Žige Ovna. Med drugim sta namenila nekaj besed vlogi žensk v današnji družbi in primerjalno v Sloveniji.

Nato je članica omenjenega društva mag. Olga Paulič predstavila dve slovenski likovni umetnici, ki sta s svojim delovanjem pomembno vplivali na kulturno rast, izobraževanje in žensko ustvarjalnost. Sočasno je poudarila, da je letošnje leto »leto evropsko leto kulturne dediščine«, katere del sta tudi umetniška opusa Ivane Kobilce in Mare Kralj. Za Kobilco je povedala, da je živela v času, ki je bil ženskam nenaklonjen, a je kljub temu pridobila akademsko izobrazbo slikarke, ki se je mednarodno uveljavila. Posebej je predstavila sliki Poletje v Narodni galeriji Slovenije in Slovenija se klanja Ljubljani na ljubljanskem magistratu. Kot drugo je predstavila našo krajanko, žal že pokojno Maro Kralj, ki je večino časa preživela v senci svojega moža Toneta Kralja. Bila je prva šolana keramičarka, ustvarjala pa je na različnih področjih, od oblikovanja v keramiki, slikanja, oblikovalke maske pri snemanju slovenskih filmov, do oblikovalke lutk za otroške prireditve in ilustratorke otroških pravljic. Do častitljive starosti 100. leta je svoje bogato slikarsko znanje predajala mladim in starejšim v krožkih, v 102. letu pa je spokojno zaspala v domu starejših Kolezija.

Program so popestrili folklorna skupina Kolovrat z venčkom gorenjskih plesov, PZ s pesmimi Škrjanček poje žvrgoli, Klic srca, Jaz bi rad rdečih rož in Pri farni cerkvici ter instrumentalna skupina Kolovrat z venčkom narodnih pesmi. Z žlahtno poezijo in prozo so nastopili pesnica Nada Mihelčič s pesmimi: Polepšaš svet, Metulj in Jutro na avtobusu, učenec Maks Pehlić pa s pesmijo Toneta Pavčka Kako raste mama. V počastitev 100. obletnice rojstva Ivana Cankarja je Drago Pegan prebral odlomek iz črtice Skodelica kave.

Prireditev so zaključili s pesmijo Trnovska fara, ki so jo jepod taktirko Dragice Slak zapeli vsi v dvorani. Vsem ženam so razdelili rdeče nageljne in jih povabili na druženje s pogostitvijo. Poslovili so se z željo, da se prihodnje leto spet srečajo.

Avtorica: Zdenka Čuda