ponedeljek, 11. 2. 2019

Recital ob slovenskem kulturnem prazniku LUNA SIJE, KLADVO BIJE

Letošnji drugi recital ob slovenskem kulturnem prazniku so zasnovali člani društva upokojencev Trnovo v sodelovanju s četrtno skupnostjo Trnovo, Osnovno šolo Trnovo in Glasbeno šolo Ljubljana Vič Rudnik v Trnovem. Zasnovali so ga medgeneracijsko, saj s tem spodbujajo sodelovanje različnih generacij na kulturnem področju. Delo z mladimi jih pomlaja in spodbuja njihove dejavnosti ter omogoča, da mladi spoznajo bogate izkušnje starejših na poti svojega odraščanja. Nudijo jim pa tudi možnost, da skupaj nastopajo pred trnovskimi krajani.
---
Avtorica: mag. Olga Paulič, članica DUT

Na prvi prireditvi so predstavili Prešernovo življenjsko pot, njegovo poezijo in nekaj poetovih portretnih upodobitev. Rdeča nit letošnjega recitala je bila Prešernova pesem “Pod oknom”, ki se začne z besedami LUNA DIJE, KLADVO BIJE, kar je bil tudi naslov recitala. Na prireditvi so pesem predstavili v različnih oblikah: z besedo, glasbo in sliko.

Ob Prešernovih upodobitvah so predstavili, kako so različni glasbeniki (Marija pl. Vestova, Jurij Flajšman, Kamilo Mašek, Theodor Elze in Anton Hajdrih),  uglasbili pesem, ki je postala v 19. stoletju pravi glasbeni hit. Povedali so, da je število skladateljev, ki so napisali priredbe nepreštevno, saj je bila zapeta na številnih domoljubnih srečanjih, kakor še do dandanašnjih dni, natisnjena v veliko pesmaricah, časopisih in celo na malih plakatnih lističih. Po mnenju mnogih je z  Matejem Hubadom Luna sije dosegla svoj višek popularnosti. Ko so z mešanim zborom Glasbene Matice  1896 gostovali na Dunaju v znameniti zlati dvorani tamkajšnjega društva Musikverein (v njej je vsako leto novoletni koncert dunajskih filharmonikov), so skupaj z maestrovo priredbo skladbe  doživeli izjemno lep sprejem.

Povezovalno besedilo, projekcijo slikovnega gradiva in recital je vodila mag. Olga Paulič, pozdravna govora sta imela predsednik DUT  Mirko Jarc in ČST Žiga Oven.  Nastopali so: pevski zbor DUT z zborovodkinjo Dragico Slak,  Nada Mihelčič, Zdenka Vehovar,  Meta Havliček,  Drago Pegan, Ivan Dominik in učenci: Veronika in Oskar Čemažar, Miha Šparl,  Samo Podkrajšek, Ema Potočnik ter  Vasja Žorž.

Poslušalci oziroma gledalci so z navdušenjem spremljali prireditev, saj so slišali veliko novega, kar je nastopajočim v spodbudo za pripravo naslednjih kulturnih dogodkov v marcu, aprilu in septembru 2019.

Nastopajoči in gledalci so bili iz različnih starostnih obdobij, kar kaže na pravo medgeneracijsko sodelovanje. Še bodo pripravljali  in sodelovali na kulturnih prireditvah so rekli  ob zaključku in prav je tako. Kultura je tista moč, ki jo imajo ljudi radi in jih brez prisile povezuje. Hvaležni so četrtni skupnosti, da jih podpira pri kulturnih dejavnostih.

IMG 0606

IMG 0641

IMG 0548
Foto: Vesna Videnovič