petek, 1. 9. 2017

Učni zelenjavni vrt

Mestna občina Ljubljana je na vrtičkih na Rakovi jelši uredila učni zelenjavni vrt, na katerem septembra nadaljujejo z različnimi tematskimi predavanji.
ČS Trnovo

Eno od področij lokalne samooskrbe, ki mu v Mestni občini Ljubljana posvečamo posebno pozornost, je razvoj mreže vrtičkov, saj je pridelovanje hrane na manjših površinah vse bolj pomembno tudi za prebivalce Ljubljane. Enako pomembno kot urejanje vrtičkov je tudi usposabljanje vrtičkarjev za pridelavo zelenjave, saj vrtičkarji na vrtičkih MOL vrtnarijo na ekološki način, zato za varstvo rastlin ne uporabljajo sintetičnih kemičnih pripravkov in mineralnih gnojil za gnojenje. Želja vrtičkarjev je, da bi temu sledili, vendar se dostikrat pojavijo vprašanja kot so: Kako se lotiti obdelave? Kdaj je najprimernejši čas za setev ali sajenje posamezne vrste zelenjave? Koga naj vprašam, če kakšnega postopka ne poznam?

Zato je MOL na Rakovi jelši uredila učni zelenjavni vrt. Ta nastaja postopoma, vzporedno s časovnico dela na vrtičkih ostalih vrtičkarjev na območju, tako da jih usmerja oziroma služi kot primer za posamezno opravilo. Septembra bodo tako tam začeli graditi visoko gomilo, ki na območjih, ki jih občasno zalije voda, predstavlja primerno obliko za gojenje zelenjave.

Hkrati potekajo tudi predavanja in praktični prikazi, na katerih vrtičkarji pridobijo nova znanja, navežejo pa tudi socialne stike, sledi izmenjava izkušenj, izmenjava pomoči pri delu na vrtu, izmenjava semen itd.

Vse aktivnosti na učnem vrtu potekajo pod vodstvom mentorja na rednih tedenskih srečanjih. Ta bodo v septembru potekala:

  • sreda, 6. septembra 2017, ob 17.30 uri (načrtovanje visoke gomile, izbira prostora, izkop)
  • sreda, 13. september 2017, ob 17.30 uri (priprava materiala za visoko gomilo)
  • sreda, 20. september 2017, ob 17.30 uri (zlaganje in oblikovanje visoke gomile)
  • sreda, 27. september 2017, ob 17.30 uri (setev in sajenje na visoko gomilo, priprava na zimo)

Številne nasvete strokovnjakov ter ostale zanimivosti o urbanem vrtičkarstvu najdete tudi na naši spletni strani, v rubriki Vrtički v Ljubljani.