četrtek, 8. 11. 2018

Vabljeni k ogledu filma o Ivanu Cankarju

Četrtna skupnost Trnovo vas vabi k ogledu celovečernega dokumentarno-igranega filma Cankar, ki bo v četrtek, 8. novembra 2018, ob 19.30 uri v Finžgarjevi galeriji.

Pozorno branje Cankarjevih del nam razkriva številne podrobnosti iz njegovega življenja. Marsikaj je opisal, še preden se mu je zares zgodilo. To vez med literaturo in zasebnim življenjem v filmu slikajo igrani in animirani prizori, ki črpajo motive izključno iz pisateljevih del in ohranjenih pisem.

Osrednji prostor filma je čitalnica Zbirke rokopisov, redkih in starih tiskov v Narodni in univerzitetni knjižnici. Tu naj bi bilo zbrano skoraj vse, kar je znanega o Cankarju. V tem prostoru so začenjali svoje raziskave vsi cankarologi preteklih desetletij: z branjem Cankarjevih rokopisov, pisem, dopisnic, dopisov, ki so mu jih pošiljali drugi. Njegov rokopis je lep, pisma urejena, njegova sestra Karolina je zapisala, da jih prepozna po vonju črnila. Njegova beseda je preprosta, večkrat prikrito ironična in duhovita.

V filmu se srečujemo z ljudmi, ki s strastjo razkrivajo prezrte plati pisateljevega dela. Brani odlomki iz korespondence med pisateljem in njegovimi dekleti, sorodniki in prijatelji nam pomagajo razumeti njegove skrbi, dvome in odločitve. Moč in aktualnost njegove politične besede se kaže v rekonstrukcijah javnih nastopov. Intimna razmerja in druženja z najožjimi prijatelji pa film predstavi v igranih prizorih.

Pride tudi filmska ekipa!

Prisrčno vabljeni!

Več na http://www2.arnes.si/~amurat/Cankar.html